Протест "Сви као један – 1 од 5 милиона"

Испред зграде Народне скупштине на Тргу Николе Пашића одржан је протест под слоганом "Сви као један – 1 од 5 милиона". Окупљенима су се обратиле јавне личности и лидери опозиције, а учесници протеста су шетали до зграде Владе. Прочитани су захтеви протеста и дат рок од шест дана представницима власти да на њих одговоре или ће и следеће суботе бити организован овакав скуп.

Скуп је почео око 15 сати интонирањем химне Србије, а драмски уметник Хаџи Ненад Маричић рецитовао је песму Владислава Петковића Диса "Наши дани".

"Грађани Србије, од данас више ништа неће бити исто. Србија је била, јесте и биће слободна. Живела слободна Србија", поручио је Маричић.

Професор Чедомир Чупић честитао је грађанима на упорности и истрајности коју су показали на протестима широм Србије. "Показали сте свету и нама свима да имате и свест и самосвест када је у питању друштво и држава", рекао је Чупић.

"Нема те цене којим се може зауставити отпор када су у питању узурпатори и узурпације", додао је Чупић.

Истакао је да је "Вучић у своје руке ван прописаних дужности узео све и извршну и законодвну власт, а кренуо је да освоји и судску власт".

"У протеклих пет година Србија се интезивно пустоши, једна библијска земља постаје људска пустош", рекао је Чупић и додао да се зауставља запошљавање, а намети постају све већи.

"Док све већи број грађана сиромаши, мали број стиче огромно богатство", рекао је Чупић.

"Нема те силе која ће вас покорити. Живели грађани Србије, живела ваша храброст", нагласио је Чупић.

Окупљенима се обратио и судија Зоран Ивошевић којима је рекао да Александар Вучић на више начина крши Устав Србије и тиме што је "преузимајући функцију државе био решен да задржи моћ председника Владе, те је зато и поверио мандат Ани Брнабић која је открила да јој је он ментор". Истакао је да се Вучић није либио да зађе у овлашћења у друге делове власти.

"Вучић због моћи коју има учествује у вршењу све три власти. Говори о промени граница, иако је то функција Скупштине. Утврђује и уређује спољну и унутрашњу политику, иако је то функција Владе", напоменуо је Ивошевић.

На протесту се обратила и Анастасија Илић, супруга свештеника Ненада Илића и мајка Јутјубера познатог као Бака Прасе, која је рекла да се неће обратити у своје име, већ у име свог супруга који је био спречен да присуствује скупу и прочитала његово писмо.

"Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду, црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком, али када неправда и лаж постану очигледни црква има обавезу да реагује и стане у заштиту верног народа", наводи се у писму свештеника Илића.

"На позив пријатеља обраћам вам се као свештеник у дијаспори која сваким даном расте, док се Србија смањује", поручио је Илић и цитирао речи Владике Николаја Велимировића.

Један од говорника на протесту био је и малинар из Ивањице Милован Јаковљевић који је рекао да је данас у Београду у име незадовољних пољопривредних произвођача.

"Српски сељак никада није био овако понижен. Неко ко нема дан радног искуства дрзнуо се да нам каже како да радимо 12 месеци да бисмо живели један дан. Зато ти обећавамо да ћемо ставити тачку на твоју пљачку", истакао је Јаковљевић.

Рекао је да је 1.204 села у потпуности празно, а 1.000 се спремило за одумирање. "Ти си се спремио да српска села напуниш мигрантима, будућим гласачима. Неће моћи, због српске традиције, због српске породице", истакао је Јаковљевић и додао: "Постао си првак у Европи по производњи најјефтиније радне снаге. Странци добијају јефтину радну снагу, ослобођени су пореза, имају субвенције, а шта си дао српском сељаку?"

Новинар Срђан Шкоро рекао је да смо прва држава у којој је власт најавила штрајк глађу како би сменила опозицију. "Они хоће да штрајкују глађу да смене народ, јер им овај народ не ваља, па где то има људи моји", упитао је Шкоро и додао да је овај "народ гладан истине, правде, слободе и буквално је гладан".

Позвао је официре српске војске, припаднике полиције, професоре, глумце, режисере, академике, новинаре, свештенство да дођу на тргове. "Овде се исписују странице историје овог народа", рекао је Шкоро.

Студент Правног факултета Стефан Новаковић, који је био ухапшен током упада демонстраната у зграду РТС-а 16. марта, рекао је да се Србија данас пробудила и да је "народ спреман да стане против диктатора и да се бори за модерну и слободну Србију".

"Докле ћемо слушати њихове лажи о бољем животу, док се у Србији умире од глади. Због њих наши најмилији губе животе чекајући на операције. И здравство су нам уништили. Да бисмо их склонили, морамо сви да будемо сложни, сви као један", истакао је студент Правног факултета.

Глумац и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић рекао је да "27 година на улици бранимо своје достојанство, на улици стварамо државу, пошто владајући не знају шта је држава и шта је то народ".

"Не питајте ме како, али знам ово ће овде да стане. Ово нам је, обећавам, последња улица", рекао је Трифуновић.

Достојевски је рекао да је човек биће које се на све навикава, али "биће које се навикне на одсуство слободе то више није човек, то је бот", рекао је Трифуновић.

"Нећемо једноумље, нећемо моћнике који деци на терену ударају банане, хоћемо систем који ради у корист младог човека, а не моћника", поручио је Трифуновић.

"Украли су нам слободу, продају нам лажи, пљачкају нас, а онда нас називају опасним непријатељима Србије и купују за једну црвену. Достојанство у Србији данас кошта хиљаду динара. Е па, рећи ћу вам нешто, достојанство нема цену", нагласио је Трифуновић.

"Ову битку ћемо сви заједно да добијемо, сви као један", рекао је Трифуновић и додао да је доста подела и да "нема прве и друге Србије".

Прочитано је и писмо протеста "Један од пет милиона" Александру Вучићу. Окупљенима се обратио и борац са Кошара Војкан Младеновић.

Драматург Синиша Ковачевић позвао је грађане Србије да дигну заставе. "Са тим заставима и са оваквим људима не бојте се ничега, сада сте добили лекцију живота, храбрости, честитости, неустрашивости", нагласио је Ковачевић.

Хвала вам што се очистили Србију и што сте се сабрали у Београду, рекао је Ковачевић.

"Ово је битка и борба која се нити сме, нити се може изгубити, нити ће се изгубити. Ово је, драги пријатељи, борба за част и образ Србије и престонице", рекао је Ковачевић и додао да је Београд град свих.

Замолио је за громогласни апалуз за све оне који су имали намеру да дођу у Београд, али су били спречени. "Они су сада овде мишљем и срцем са нама", рекао је Ковачевић.

"Хвала вам што сте показали и доказали да испод овог неба, на овим тротоарима, испод ових облака постоји нешто што Србију може да одбрани и нешто што Србију може да сачува. Бог вам дао здравља. Живела Србија", закључио је Ковачевић.

Након тога, учесници протеста кренули су у протестну шетњу која се кретала до зграде Владе, па до Славије, а затим су се вратили испред Скупштине где је одржан и перформанс "Дневник слободне Србије" у којем је говорио председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

Обраћајући се присутнима посланица Љупка Михајловска поздравила је ношење заставе "Правда за Давида". Навела је да је у Србији 600.000 особа са инвалидитетом и да су то званични подаци.

"Незванично, сви грађани и грађани су у ситуацији хендикепа, ограничени смо на све начине, ускраћена су нам сва права. Коме сметају слободни и мислећи грађани, зар они нису снага земље, а не непријатељи", упитала је Михајловска.

"Ми нећемо да се свађамо са нашим суграђанима, нећемо да се мрзимо, хоћемо фер и поштене изборе и слободне медије па да се тамо разјашњавамо", додала је Михајловска.

Председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић захвалио се окупљеним грађанам "за храбро срце да данас буду у Београду и покажу зубе режиму. "Ви сте лидери протеста", истакао је Обрадовић.

Рекао је да данашњи протест има неколико порука. "Уједињена опозиција, сви као један против издајничке и лоповске власти. Друго, они су на свим режимским медијима говорили о насиљу, фашизму, а ви сте показали пристојно, ненасилно, пристојно лице Србије. Ви сте нормална Србија, они су ненормална Србија", истакао је Обрадовић.

"Ми нећемо никада одустати док Србија поново не буде слободна. Ми само тражимо слободне медије и слободне изборе. Нема назад, нема повлачења, нема предаје – до победе", поручио је Обрадовић.

Председник Народне партије Вук Јеремић поручио је да ће овај 13. април "сви памтити као дан када се у Србији упалило светло, када је Србија почела да се буди из кошмарног сна у који су је гурнули њени најлошији изданци".

"Очи и уши света су данас са нама у Београду, пажљиво гледају и слушају да ли је то то", рекао је Јеремић.

"Један филозоф је рекао нема те силе на свету која може зауставити праву идеју. Идеји слободе у Србији је дошло време, ми смо овде, идемо даље, никад више погнуте главе, никад више са страхом у очима, никад више без вере у себе. Дан победе је близу. Живела победа, живела слобода, живела Србије", поручио је Јеремић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да власт почива на лажном патриотизму.

"Фабрика лажи је једина која ради пуном паром у три смене. Стално говори о насиљу, а она спроводи насиље над свима, над грађанима, институцијама, правом. Хоћемо нормалну и уређену државу у којој ће свако од вас бити достојанствен грађани. Не желимо више да живимо у држави у којој постоје грађани првог реда са чланском картом владајуће партије и сви остали који су потлачени", истакао је Лутовац.

Лидер Нове странке Зоран Живковић каже да је Србији фалио шести октобар и да је и сам крив за то. "Требало је тада да завршимо посао", додао је Живковић.

"Сигуран сам да један човек, који данас није међу нама, када би могао да нас види вратила би му се нада, храброст, жеља да Србија поново буде нормална држава", рекао је Живковић и позвао окупљене да дају велики аплауз Зорану Ђинђићу који је инспирација.

Присутнима се обратио и народни посланик Јован Јовановић који је рекао да је после 15 година ово први пут да се Србија налази на листи делимично слободних змаља, а не слободних.

"Оно што нас све повезује на бини поред свих разлика је да се боримо за слободне и поштене изборе. Ви сте се изборили са свим лажима, са лажним дипломама, градоначелницима, председницом Народне скупштине, вама је све јасно. Позивам оне људи који се себе сматрају елитом знања. Елита је стуб овог режима, од ње зависи. Њих позивамо да прекину ћутање и да нам се придруже", рекао је Јовановић.

"Ово је последњи воз да Србију вратимо у колосек нормалности, да Србија продише. Морамо да заједно истрајемо у борби за слободне и фер изборе, сви као један како се и зове овај скуп". истакао је Јовановић.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић поручио је да је "велика битка пред нама јер имамо опасног противника".

"Молим вас да никада не одустанемо, јер то како се понашамо дефинише наш однос према будућности. Народи постоје јер имају заједничку идеју о животу у будућности. Наша идеја је борба за слободу, борба за демократију, а претпоставка за то је борба против Вучићевог режима. Нема предаје", нагласио је Тадић.

Лидер левице и члан СзС-а Борко Стефановић позвао је Александра Вучића да изађе да види снагу целе Србије у Београду.

"Погледајте људе који су долазили како су знали и умели, који су испунили овај трг снагом и истрајношћу, са жељом да никада више не буде ни каква је сада, ни каква је била. Да буде боља, да буде снажна, праведнија, да буде изграђена за људе који немају посао да га добију, за људе који су сиромашни да не буду сиромашни, да људи на медијима могу да чују и другачије мишљење", истакао је Стефановић.

На крају протеста дат је рок од шест дана, до следећег петка, представницима власти да одговоре на захтеве протеста или ће и следеће суботе бити организован овакав скуп.

Ово је био 19. протест у Београду. Први протест одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева. 

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво