Европски избори важни за Србију, проширење тема која се избегава

За месец и по дана биће одржани извори за Европски парламент. За последњих четрдесет година колико постоје, изборима за Европски парламент никада се није придавао већи значај. Са најважнијих адреса помињу се као историјски, јер се сматра да ће више него неки претходни, одредити карактер Европске уније у наредних пет година. Значајни су и за Србију, иако у изборима не учествује.

Ако ћеш пред бираче, о свему причај али не о проширењу, очекивано у европској предизборној кампањи. Око пола милијарде бирача, у 27 земаља, више воли нешто о запошљавању и безбедности. У налету су антиевропски настројене странке.

"Европски избори су врло важни за Србију зато што ће култура будућег Европског парламента, самим тим Европске комисије, умногоме утицати на то како ће изгледати политика проширења ЕУ према читавом региону, самим тим и према нашој земљи", указује Владимир М. Павловић из Београдске отворене школе.

Владимир Међак из Европског покрета у Србији сматра да ће доћи до извесних померања, али не великих.

"Битно је знати да ће вероватно странка која добије највећи број посланичких места, вероватно бити странка која ће дати председника Европске комисије", додаје Међак.

А зашто је та функција толико важна за нас? У протеклих годину дана, тачније од доношења Стратегије за западни Балкан, процењује се, пропустили смо прилику да неког будућег - убедимо у то да је проширење важна тема за будући сазив Европске комсије.

"Такође, састав саме ЕК, то ћемо морати да видимо после, да видимо ко је колико добио, каква је комбинаторика, ко ће се како поставити. Ја се искрено надам да ћемо ми у наредном издању ЕК имати Генерални директорат за проширење, значи да ћемо имати посебан генерални директорат, и да ће комесар за проширење бити политичар са великом политичком снагом. То је битно за нас да се нама у Бриселу бави неко ко има велику политичку снагу", истиче Међак.

А велику политичку снагу очито има Брегзит јер у изборни процес уноси неизвесност.

"Сад имате једну врло интересантну ситуацију, у којој ће Велика Британија можда изаћи из ЕУ пре избора, можда у току самих избора, а можда ће чак равноправно учествовати на изборима за Европски парламент", напомиње Павловић.

Мандат у еврпском парламенту циљају хрватски Срби, уверени да постоји потенцијал у српском бирачком телу, у земљи, и ван ње. Да ли ће на листи бити професор Дејан Јовић, саветник бившег председника Хрвастке Иве Јосиповића?

"Овога тренутка се листа финализира, и председништво СДСС врши припрему и неопходне консултације за њезино усвајање, и листа ће сигурно бити потврђена у наредних дан или два, јавности у понедељак, а што се професора Јовића тиче, висока је вјеројатност да ће он бити на листи за европски парламент", наводи председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.

Избори за европски парламент одржаће се од 23. до 26. маја. У актуелном сазиву, парламент ради још 11 дана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи