Курц: Нема решења за КиМ без подршке великих сила

Свако могуће решење косовског проблема морати да има подршку великих сила, поготово сталних чланица Савета безбедности УН, рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц. Истакао је да грађани Србије морају да буду свесни да без јасног напретка у односима Београда и Приштине Србија неће моћи да се прикључи Европској унији.

Себастијан Курц је у интервјуу за магазин Корд рекао да им је у интересу да буду у блиским односима са САД када је у питњу западни Балкан, као и да имају њихову подршку у охрабривању напретка у постизању решења за питање Београда и Приштине.

Како је навео, грађани Србије морају да буду свесни "да без ефективне и јасне нормализације односа Београда и Приштине неће бити приступања ЕУ".

"Имамо добре односе и са Београдом, и са Приштином, и покушавамо да подржимо процес (дијалога) што је више могуће", рекао је аустријски канцелар.

Курц је поновио да је одувек сматрао да је место Србије у Европској унији, као и свих других земаља западног Балкана, додајући да оно што се дешава на западном Балкану има директан утицај на Аустрију.

Аустријски канцелар је додао да је за приступање ЕУ потребно спровести низ реформи и да је у Србији под вођством Александра Вучића већ спроведен значај број реформи.

На питање да ли је приступање Србије и других земаља западног Балкана привремено уклоњено са агенде Брисела, с обзиром на тренутна дешавања унутар ЕУ, Курц је изричито нагласио да то није тачно.

"Шта је могло да вас доведе до таквог закључка? Управо је супротно, јер је током бугарског и аустријског председавања ЕУ 2018. процес проширења стављен на врх агенде", нагласио је аустријски канцелар.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. апр 2019, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Kurz!

Kada imate takvo misljenje o Srpskoj teritoriji,jabi rekao da mogu da pomislim na Korusku.

(четвртак, 04. апр 2019, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Kurz, kako treba ovo da

razumemo? Pa vi svi veliki i silni, svom snagom i svim smicalicama podrzavate samo jednu stranu, naime najgore zlikovce Kosovare (to je vasa nova nacija) uz podrsku, naravno, Nato-milostivof andjela. Znaci da ste sve trikove ispucali i vasa prazna obecanja Srbima vise ne piju ni vodu ni coca-colu.

(среда, 03. апр 2019, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

Dijalog

Dijalog je nesto, koji treba da zadovolji obe strane... a od nas se trazi da prihvatimo to sta se njima dopada. Kakav je to dijalog? Mi bi od EU “kad tad” dobili clanstvo u EU. Dobro... a sta bi dala Pristina? To znaci oni nas teraju da ubrzamo dijalog koji nije dijalog... dijalog bi mogao u skladu rezolucije 1244 da se vodi i povezano sa tim da nas skroz fino i kulturno zamole da im dodjemo “minimalno” u susret(ako hocemo). Svako od nas bih voleo da okrece zakone ili rezolucije kako kome pase, ali to je ilegalno i protiv medjunarodnih pravila.

(среда, 03. апр 2019, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

Приступ ЕУ по господину Курцу

Господин Курц условљава Србији чланство у ЕУ добрим односима са тзв Косовом, а сви и он знамо да Србија никад неће бити чланица ЕУ барем до краја његовог мандата и сходно томе било би лепо од њега да нам то отворени каже, а за касније се сигурно он неће питати, а да се и пита нама то није важно питање, нама је битно да са њима имамо добре односе који ће такви бити докле год они могу да користе Србију као место профитабилног улагања и јефтине радне снаге., не улажу они новац у Србију што нас воле већ зато што им се то вишеструко исплати!

(среда, 03. апр 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

G-dine Kurc,za KiM nema rjesenja bez provedbe Rez.SB.UN. 1244...

G-dine Kurc,kako vam ne pade na pamet Rez.SB.1244,tj,pravo i pravda,ili mislite da jos uvijek zivimo u eri sile i bezumlja.Rez.SB.UN.1244 su prihvatile sve drzave stalne clanice SB.UN.pa zasto bi opet one morale razgovarati o srpskom KosMetu kad je stvar rijesena? Ili vi mislite da pitanje KiM nije jos rijesena jer vi sa Zapada ne mozete nametnuti vase i samo vase rjesenje.Sramota.