Хан: Споразум Београда и Приштине имаће стотине страна

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна.

Јоханес Хан је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине.

"Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Решење за ово питање и циљ правнообавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтевају разјашњење будућих односа", поручио је Хан.

Подсећа да споразум између Македоније и Грчке има имеђу 35 и 40 страна.

"Не очекујем да ће будући споразум Београда и Приштине бити мањи, вероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране", поручио је Хан.

Јасан напредак на Западном Балкану 

Хан је током дебате о "Будућности ЕУ политике проширења" у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће примати у чланство земље са отвореним билатералним проблемима.

Европски комесар је нагласио да и поред повремених "корака уназад" на Западном Балкану постоји општи напредак у области економије, владавине права и помирења.

"Сада кад дође до проблема природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то пре неколико година је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак", оценио је Хан.

Комесар за преговоре о приступању је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки партнер на крају преговора мора да "стопроцентно подржава спољну политику ЕУ. "

Наводи да ако то није случај не може да приступи ЕУ.

Јоханес Хан је одбацио и наводе о могућем постојању "балканског пролећа" у региону.

"Не бих користио израз 'балканско пролеће', јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге", оценио је Хан.

Преговори са Хрватском трајали осам година 

Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извештаје о напретку земља у процесу проширења.

Комисија за Северну Македонију и Албанију предложиће улазак у припремну фазу приступних преговора, најавио је Хан.

Европски комесар је позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим речима "заокруживање ЕУ".

"Убеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтевати године да се реализују. Губљење времне ја ако би се прво чекало на институцијоналну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније", закључио је Хан.

Он је подсетио да су преговори са најмлађом чланицом Уније Хрватском трајали 8 година и да се очекује да ће преговори са будућим земљам чланицама трајати дуже.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. апр 2019, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Skratite gospodine Han,

tu ima samo jedan "sporazum" i jedna recenica: Kosovo i Metohija su srpske iskonske zemlje! To je jedino resenje koje prihvata srpski narod.

(среда, 03. апр 2019, 11:31) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Ko je u EU mora stoprocentno podržava spoljnu politiku EU. "

Pa zašto to ne važi za KiM, pošto 5 država EU nisu priznali KiM kao državu onda ni ostali nisu smeli.Pričaju uvek samo kako im odgovara, sad može a to isto sutra u drugom slučaju ne može pošto im onda ne odgovara

(уторак, 02. апр 2019, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Broj Strana

G-dine, Han:
Evo jedine i jedine istine koju mozete da napisete na jednu, 100, 1000, 1000000 strana ili u beskonacnost, a to je:
Rezolucija 1244 SB UN!

Sta tu nije jasno?

(уторак, 02. апр 2019, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Sve moze stati na pola strane

Kosovo i Metohija su autonomna pokrajina u Srbiji.

(уторак, 02. апр 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Takodje tri reci iz Toronta, Kanada.Kosovo je Srbija!!!Ni manje ni vise!

(уторак, 02. апр 2019, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Samo tri reči

Kosovo je Srbija. Pozdrav iz Pariza.

(уторак, 02. апр 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Sporazumi!

Svaki sporazum koji su Srbi potpisali sa nekim su nadrljali jer suprotna strana nije ispoštovala a mi od slova do slova. Tako je bilo sa briselskim, dejtonom itd. Zato zna se, kosovo je u Srbiji a oni koji ne žele mogu ići gde im volja!

(уторак, 02. апр 2019, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Ineresantno saznanje,svi sve znaju i sve se priprema a narod nema pojma.

(уторак, 02. апр 2019, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Srbin

Kosmet je Srbija, staje na jednu stranu

(уторак, 02. апр 2019, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Svaka izgovorena rec

mora dobro da se prostudira posto sve ove izjave imaju svoje znacenje, zele da pripreme srpsku stranu za pregovore koji ce biti uskoro nastavljeni takse ukinute na izvesno vreme a onda ce biti pokusaja da se srpskoj strani nametnu uslovi ili potpisi ponudjeno ili pregovora u toj formi nece vise biti, sa tim scenarijom mora da se racuna jer i kosovo zeli drugaciju strukturu voditelja pregovora.