Лончар: За четири године запослено 12.000 здравствених радника

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на сет здравствених закона, о којима ће се гласати сутра. Посланици СРС-а и министар здравља Златибор Лончар полемисали о забрани запошљавања, одласку лекара у иностранство, стамбеном питању младих стручњака.

Током расправе у Скупштини Србије о амандманина на Предлог закона о здравственој заштити. Лончар је полемисао најпре са послаником СРС-а Александром Шешељем о забрани запошљавања у државним установама и одласку лекара у иностранство.

Шешељ је рекао да је велики број оних који заврше медицински факултет и оду у друге земље, и упитао како је могуће да се унапреди ниво здравствене заштите у Србији док је на снази забрана запошљавања.

Навео је да постоје делатности где не сме бити таквих ограничења, као што су МУП, Војска Србије, просвета, а посебно здравство, рекавши да се погрешна порука шаље онима који заврше медицински факултет, јер немају шансе да се запосле.

Лончар је одговорио да не постоји никаква забрана запошљавања и да где год постоји потреба да се неко запосли у здравству то се и чини.

"Немамо ниједан проблем било кога да запослимо, једино о чему водимо рачуна јесте да равномерно распоредимо људе тамо где је неопходно, да не буде по принципу 'испуњавања жеља' - да негде имамо вишак, а негде мањак, јер велики број жели да иде у веће градове", рекао је Лончар.

Како је објаснио, забране нема, само је контролисано где се ко запошљава.

"Много тога смо урадили да не дођемо у ситуацију да нам се затварају делови болница и здравствених установа због недостатка кадра што је пример у многим земљама", рекао је Лончар.

Министар је навео да они који добију посао и специјализацију имају обавезу да двоструко више од трајања специјализације проведу у Србији и да тек онда могу да оду из земље, уколико желе.

Шешељ је рекао да Министарство здравља треба да се руководи тиме да положај здравствених радника буде што бољи и да се створи перспектива да они желе да остану због услова, а пре свега због плата.

"Немојте да слушамо милијарду евра за здравство, а после тога затварамо домове здравља и амбуланте", рекао је Шешељ.

Mинистар je одговорио да мора много да се балансира са тим новцем и да се води рачуна, како о платама здравствених радника, тако и о набавци неопходне опреме.

"И када имате тих милијарду евра, питање је да ли ћете да дате новац за повећање плате или да побољшате услове. Србија је узела гама-нож, икс-нож, саградила Клинички центар у Нишу, да не говорим о операционим салама, рендгенимa... увек тражимо баланс", рекао је Лончар.

Према његовим речима, ретке болести годинама раније нису биле препознате, а данас се годишње издваја две милијарде динара.

"Они који су све упропастили сад обећавају како ће бити боље у здравству. Тај ко каже да ће свега да буде, да ће све да се обезбеди, то није истина, јер није реално. Немогуће је и тај ко тако прича нема везе са здравстевим системом", поручио је Лончар.

Навео је да терапија за лечење само једног детета од ретких болести годишње кошта око 500.000 евра.

Стамбено питање младих стручњака

Посланик СРС-а Милорад Мирчић рекао је Лончару да би младим стручњацима требало омогућити да под повољним условима реше стамбена питања, а Лончар је одговорио да се на томе ради и да ће се, каже, то и урадити.

Одбацио је критике да директори домова здравља нису стручни и позвао радикале да, ако знају неке примере ко је добио посао зато што је дао новац, кажу конкретно ко је у питању.

Оценио је да је, према његовом мишљењу, највеће "зло" да се младом човеку који је завршио факултет узима новац за запошљавање и да би тај неко требало да буде осуђен на максималну казну.

"Само реците, пријавите и нека дође тај коме су тражене паре", рекао је Лончар, док је Мирчић рекао да се на прсте могу набројати они који су стручни и да нису чланови, а да му не би били довољни прсти, ни на ногама, ни на рукама да наброји оне који су дошли са чланским картама.

Посланици су на почетку заседања постављали питања извршној власти и државним органима.

Сутра гласање о сету закона из области здравства

Посланици Скупштине Србије гласаће сутра о више прописа, међу којима су Предлози закона о здравственом осигурању и о здравственој заштити. Гласање је заказано за 10 часова.

На дневном реду су и Предлог закона о предметима опште употребе, као и измене и допуне Закона о супстанцама које се користе у недозвољноје производњи опојних дрога и психотропних супстанци.

Посланици ће се изјашњавати о Предлогу закона о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Литваније у борби против криминала.

Ту су и предлози о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштини о избору председника Комисије за хартије од вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи