Пријатељске поруке из Букурешта, Вучић тражи подршку

Обавестио сам премијере Румуније, Бугарске и Грчке о ситуацији на Западном Балкану и замолио за подршку на европском путу, поручио је председник Александар Вучић из Букурешта. Високи званичници су највише времена провели разговарајући о питањима из области енергетике и диверсификацији енергетских извора.

Председник Србије Александар Вучић говорио је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније Виориком Данћилом, Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовом, са којима се састао у Букурешту.

"Данас смо на веома озбиљан и одговоран начин сагледавали све о чему смо говорили на претходним састанцима и договарали наставак инфраструктурних радова", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је истакао да ће са румунском премијерком наставити разговоре о изградњи ауто-путева који треба да повежу Србију и Румунију, као и о изградњи 400-киловолтног далековода Панчево–Решица, као и о изградњи реверзибилне електране Ђердап 3, односно о изради студије изводљивости за тај пројекат.

Председник Србије је подвукао да ће за мање од три месеца бити завршен источни крак Коридора 10, а за мање од два – јужни крак према Северној Македонији.

"То је важно за повезивање са Грчком и Северном Македонијом", подвукао је Вучић.

Он је навео и да су данас највише времена провели у разговорима о енергетским питањима и диверсификацији енергетских извора, као и шта је то што четири државе заједно могу да ураде на међусобном повезивању, гасовода и свих осталих енергетских извора.

Вучић је додао да је важно да све четири земље наставе са сарадњом и у другим областима, култури и итд.

"Обавестио сам о ситуацији на Западном Балкану све пријатеље и замолио за подршку на европском путу. Верујем да ће она бити једнако снажна или још снажнија у будућности", рекао је Вучић.

Изразио је задовољство што је учествовао на састанку и захвалио на гостопримству, те додао да то што се представници четири земље често виђају не говори да такви састанци немају свој значај, већ то, напротив, говори да посрају све важнији и све садржајнији.

Ципрас: Ми смо пријатељи Србије

Алексис Ципрас је изјавио да све чланице балканске четворке снажно подржавају Србију на путу ка ЕУ, као и дијалог Београда и Приштине.

"Имали смо прилику да разговарамо о развоју у нашем региону и о европској будућности Србије. Од првог дана када смо оформили овај квадрилатерални формат, желели смо да подржимо Србију да стигне до Европе. Ми смо пријатељи Србије и треба да јој пружимо охрабрење на европском путу", рекао је Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније и Бугарске и председником Србије.

Како каже, три земље овог формата подржавају напоре за дијалог између Београда и Приштине. Ципрас, међутим, истиче да тај дијалог није потпомогнут иницијативама из Приштине.

Рекао је да је на данашњој квадрилатерали било речи и о ситуацији у региону, Преспанском споразуму, потреби да Северна Македонија постане ЕУ земља.

"Верујем да ће кораци које је Северна Македонија предузела довести до тога да добије тачан датум преговора са ЕУ. Волео бих да могу да кажем то и за Албанију, али видели смо неке ствари које нису тако добре. Постоји лоша процена у вези са грчком мањином у Албанији и као последица тога, нажалост, то нама не улива никакав оптимизам у вези са европском перпективом Албаније", навео је Ципрас.

"Услови да се иде у том правцу, уколико је све ово што смо чули тачно, готово су равни нули", нагласио је Ципрас.

Повезивање у региону 

Грчки премијер каже да је на састанку било реч и о повезивању земаља у региону када је реч о инфраструктури и енергетици и олакшавану кретања људи и робе преко границе.

Он је навео да су Румунија и Грчка већ оформиле заједничку компанију и да сарађују на повезивању са гасоводом ТАП, као и да ће природни гас довести из Азербејџана до северног дела Грчке.

"Али, имаћемо и нове могућности које ће дати платформа у Александропулију, преко које ћемо се снабедвати течним гасом. Имао сам прилику да обавестим пријатеље о гасоводу Истмед, који модификује енергетску мапу јужне и источне Европе, што нам даје многе могућности за диверзификацију енергетских извора за снабдевање. Тако ћемо природни гас доводити од Израела и Кипра до Грчке са могућношћу да тај гас иде до Италије и балканских земаља"', навео је Ципрас.

Председник грчке владе је рекао да би, због тих пројеката, Балкан могао да постане важно гасно чвориште.

Борисов за писмо подршке Србији на европском путу

Бојко Борисов је изјавио да је спреман да потпише писмо подршке Србији на европском путу.

Борисов је истакао да је веома важно да Србија као суседна земља Бугарској буде део ЕУ. "Спреман сам да потпишем писмо подршке Србији", поручио је Борисов.

Он је рекао да је и током председавања Бугарске ЕУ та земља подржавала Србију на европском путу, као и другим балканским земљама.

"Ми заиста ценимо Србију. У Србији су уложили доста напора у отварање 16 преговарачких поглавља са ЕУ", нагласио је Борисов.

Бугарска и Грчка су данас, иначе, на састанку у Букурешту донеле одлуку да потпишу у јуну уговор за заједничку компанију која ће градити гасни интерконектор "балкански ток". Борисов је рекао да је реч о гасном интерконектору капацитета пет милијарди кубних метара гаса.

"Предложио сам да то буде 'балкански ток', да не правимо разлику између наших земаља. Имаћемо тај ток и добијаћемо течни гас и гас из Изреала и такође руски гас преко Турског тока", нагласио је Борисов.

Каже да је позвао Вучића да заједнички и са Србијом направе церемонију отварања тог пројекта и да ће се то догодити у наредних неколико месеци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво