Реконфигурација УНМИКА нелегитимна

Било каква реконфигурација УНМИК без дозволе Србије и одлуке Савета безбедности УН је нелигитимна, оценио је у Атини председник Србије Борис Тадић, који учествује на Конгресу Социјалистичке интернационале.

Тадић је рекао да је о томе обевестио генералног секретара УН Бан Ки Муна и подсетио да је недавно изнео став Србије о том питању на седници Савета безбедности.

"Реконфигурација цивилног присуства на Косову и Метохији мора бити уз дозволу Србије уколико ћемо да поштујемо принципе на којима данас почива међународна заједница", нагласио је Тадић.

Он је најавио да ће о решавању овог проблема поново разговарати са Бан Ки Муном и представницима међународне заједнице.

Према речима Тадића, влада Србије не жели да гура Србију у изолацију, већ да о решавању косовског проблема разговара са међународним посленицима.

"Принцип од кога нећемо да одустанемо је да не признајемо никакву независност Косова", поручио је Тадић.

Председник Тадић учествује у Атини на Конгресу Социјалистичке интернационале, чији је Демократска странка конститутивни члан.  

Конгресу, поред делегације ДС, у својству госта присуствују и представници Социјалистичке партије Србије, предвођени лидером странке Ивицом Дачићем.

Главне теме Конгреса СИ на којем су се окупили представници око 150 политичких партија из света, су мир и решавање конфликата, светска економија, миграције и климатске промене. На конгресу ће бити утврђени и политички приоритети и стратегије за наредни период.

Конгресом СИ председава Свегрчки социјалистички покрет Јоргоса Папандреуа и на њему учествује око 700 делегата из 120 земаља.

Социјалистичка интернационала окупља 159 странака и организација из целог света. Највиши орган је Конгрес који се одржава на три или четири године, док се Савет СИ састаје два пута годишње.

СИ је проистекла из Друге интернационале која је формирана 1889. године, а распала се пред Први светски рат 1914. и чији је истакнути члан била Социјалдемократска партија Србије.

Интернационала је обновљена 1923. године, а у данашњем облику постоји од краја Другог светског рата.

Повезане вести:

Занијер: Почиње реконфигурација УНМИК-а

Србија не прихвата извештај Бан Ки Муна

Изјава Бориса Тадића:

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи