Полемика Радете и Лончара о Вучићу и савезницима

Постављањем посланичких питања, настављена је седница Скупштине Србије на чијем су дневном реду закони из области здравства. Оштра полемика Златибора Лончар и Вјерице Радете о Вучићу и савезницима.

Посланици настављају начелну расправу о Предлогу закона о здравственом осигурању и Предлогу закона о здравственој заштити.

На дневном реду су и – Предлог закона о предметима опште употребе, Предлог закона о изменама и допунама Закона о супстанцама које се користе у недозвољеној производњи опојних дрога и психотропних супстанци, као и Предлог закона о потврђивању акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању споразума између влада Србије и Литваније о сарадњи у борби против криминала.

Расправља се и о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја.

"Надлежни да регују на наводе о могућим нередима"

У делу седнице Скупштине Србије за постављање питања, посланица СНС-а Јелена Жарић Ковачевић затражила је од надлежних да се позабаве наводима о могућем изазивању нереда на протесту који је Савез за Србију најавио за 13. април, а који су, каже, узнемирили јавност.

Прочитала је наводе неименованог извора који је за Информер рекао да је лидер Двери Бошко Обрадовић говорио о најављеном протесту и томе да буду спремни на све, да је потребна максимална радикализација, те да имају намеру "да доведу ситуацију до тоталног усијања".

"Три пута је поменуо Украјину и украјински сценарио као пример на који се треба угледати. Двојица функционера су покушала да му се супротставе, али их је Обрадовић ућуткао. Све је то рекао извор Информера који је члан најужег руководства Двери", рекла је Жарић Ковачевићева.

Како је навела, Обрадовић је недавно био један од виновника упада у зграду РТС-а, да би сутрадан испред зграде Председништва на протесту "такозване опозиције" први позвао на сукобе са полицијом.

"Надлежни органи морају да реагују и да се посебно позабаве оваквим наводима, поготово ако знамо да је опозиција и сама свесна да на регулан начин, на изборима неће моћи да дођу на власт", навела је посланица СНС-а.

Додаје да посебно забрињава податак да је Ђилас отпутовао у Вашингтон.

"Где је, како се види из писања штампе, тражио да добије подршку за управо овакве њихове планове. Притом нисмо чули да је он тако нешто демантовао. Очигледно су спремни на све, па и да ризикују нереде и хаос и крвопролиће зарад оставривања својих циљева", каже Жарић Ковачевићева.

Навела је да је Санда Рашковић Ивић у петак на протесту у Нишу рекла како у тај град долази "путујући циркус", мислећи на церемонију обележавања страдања нашег народа у НАТО бомбардовању.

"На овај начин је директно увредила све жртве насиља, наругала се свим људима који су изгубили своје најближе у бомбардовању. Без икакаве срамотре она је рекла путујући циркус за комплетан држвани врх Србије и Републике Српске, верске поглаваре, диопломартски кор, представнике војске и полиције, и све људе који дошли да одају почаст погинулима", оценила је посланица СНС-а.

О КиМ, Караџићу 

Александар Шешељ из СРС-а питао је председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић које су преговарачке позиције за КиМ и шта је став Србије по том питању.

Шешељ је навео да од 2011. године Србија покушава да реши питање КиМ кроз дијалог под покровитељством ЕУ, те да је власт која је била до 2012. године дијалог преместила из СБ УН у ЕУ.

"Да ли ми у Београду, поготово скупштина, треба да слуша шта каже Блерим Шаља шта ће да буде на КиМ или се ваљда и ми нешто питамо", упитао је Шешељ.

Упитао је и где су реакције из Београда поводом пресуде Радовану Караџићу кога је, каже, антисрпски суд осудио по измишљеној оптужници.

"Је л се ми слажемо да је Караџић крив за геноциде?", упитао је Шешељ.

Полемика Радете и Лончара о Вучићу, савезницима...

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у полемици са посланицом Српске радикалне странке (СРС) Вјерицом Радетом да Србија "не седи на две столице" и да има само једну – српску.

Полемика је почела изјавом Радете да радикали не подржавају споразум са Литванијом који се данас налази пред посланицима, јер, како каже, Србија нема шта да тражи у односима са том земљом.

Посланица СРС-а у том смислу каже да треба сагледати однос Литваније према Србији, али и према Русији.

"Ми бисмо ваљда требали да водимо рачуна и да се коначно определимо као држава да ли је Русија тај наш трајни стратешки партнер или и даље мислите да цинцулирате на две столице. Одавно вам говоримо да то није могуће. Нико ко признаје лажну државу Косово не може бити пријатељ Србије и са тим морате да се помирите", рекла је Радета и подсетила да је Литванија признала Косово још 6. маја 2008. године.

Радета је, с друге стране, навела да посланици СРС-а подржавају Предлог закона о потврђивању акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке и додала да је њихов став да треба сарађивати са Кином и Русијом.

Закон – прилика да се докаже порекло имовине

Министар Лончар је одговорио да Србија не седи на две столице и да има своју, српску, као и да је "захвална на свим другим столицама"

Када је реч о споразуму са Литванијом у борби против криминала, Лончар је рекао да су корупција и криминал озбиљни проблеми и да ће први пут у Србији, а многи су о томе причали, бити донет закон о пореклу имовине.

"Мислимо да је то најбоља ствар за оне о којима смо причали, да сви добију прилику и они који су нападали, и они који се бране, да се докаже да ли су они то стекли, зарадили...", рекао је Лончар.

Додао је да се апсолутно залаже, да они који су огрезли у криминал и корупцију, одговарају, јер ће то, каже, бити одличан пример за будуће генерације.

Одговарајући на упозорења Радете да се мора водити рачуна о националним интересима, Лончар је рекао да Србија први пут у новијој историји има баш таквог човека - Александра Вучића који то доказује сваког дана.

"Србија има човека који зна да је води, који има визију и који сваког дана постиже резултате и зато ће вредети сви ти путеви, све те фабрике и све то што се ради. Оно што он ради, можда неки не схватају данас, али ће схватити сутра, сигурно је да ради најбоље за Србију", рекао је Лончар.

Посланица СРС-а је имала опаску да је Лончар "сигурно добио пацку", јер није био на Андрићевом венцу "да брани Вучића када је био опкољен", па данас прича као да је "на митингу".

"Прво, морам да вас разочарам, све време сам био на Андрићевом венцу. Друго, морам да кажем тим јунацима који долазе и јуришају да ћу увек бити у таквим ситуацијама са председником Вучићем и да ћу увек бити испред, јер мислим да је Александар Вучић човек кога заслужује Србија и који може много тога добро да уради за Србију", рекао је Лончар.

Добро га познајем, а познајете га и ви, знате да му је на првом месту Србија", поручио је Лончар Радети, а она је одговорила да је "Вучићу у срцу велика Србија".

У расправу се укључио посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић који је рекао да је "велика Србија она која је вредносно велика и гарант мира на Балкану".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво