Стефановић: Убиства у вези са криминалним обрачунима у паду

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је број убистава у вези са криминалним обрачунима у Србији у паду, као и да се ове године догодило само једно такво убиство.

Упитан да прокоментарише то што је у Србији 2018. забележено 29 убистава који су повезани са криминалним обрачунима, за разлику од земаља у региону где је тај број мањи, Стефановић је истакао да су често криминалци и извршиоци тих убистава људи који не живе у земљама региона, као и да се они који су из земаља у региону често крију у Србији, јер је највећа земља по броју становника.

Министар унутрашњих послова навео је да полиције у региону имају одличну сарадњу и истакао да се Србија налази "у средини" по броју решених убистава - да нисмо ни најбољи, али да смо далеко од најгорих.

"Ми смо транзициона рута, најкраћи пут за неке ствари...Како бисмо спречили све облике криминала сарађујемо са земљама у региону, али и са земљама ван региона", рекоа је Стефановић.

Стефановић каже да није добро да се деси ниједно убиство и да ће криминалистичка полиција наставити са истрагама и расветљавањем свих случајева, јер ће грађани бити безбеднији тек када се буде све расветлиљено.

Министар је додао да је ове године забележен значајан пад случајева насиља у породици.

Упитан зашто се на сајту Министарства унутрашњих послова пет година не објављују извештаји о раду, Стефановић је казао да се извештаји могу пронаћи у информатору о раду министарства, као и да он лично и уредно на тромесечном нивоу подноси извештај парламенту Србије.

Ти извештаји се, како каже, могу пронаћи и на сајту Скупштине Србије.

На питање због чега се одустало од тога да се војно полицијска вежба одржи 24. марта у Нишу, Стефановић је казао да не зна све разлоге јер се није тицало само полиције и додао да је највероватније процењено да је неки други датум адекватнији за то.

"Нема попуштања пред насилницима"

Никакви услови које постављају тајкуни и људи чија је једина идеологија и политика рушење и уништавање, неће бити испуњени и не пада нам на памет да са таквим људима правимо било какве договоре, изјавио је Стефановић.

Поновио је да никакво насиље неће бити толерисано, те да је било превише најава да ће се оно догодити, да ће у наредном периоду људи изаћи на улице и да ће некоме да ограниче слободу и замолио, како је рекао, све да не поштују и не прате оне који позивају на насиље.

Стефановић је скренуо пажњу да су они који пријављују скупове, по Закону о јавним окупљањима, одговорни за насиље на тим скуповима и за евентуалну штету, али да међу њима нису Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Борко Стефановић.

"Гурнули су друге људе, који се потписују на пријавама скупова, а они су се сакрили иза тих људи", рекао је Стефановић.

Он је поновио да се се никада није спречавало право грађанада се окупе и протестују, како каже, где год и када год желе, јер је ово слободна земља, у којој могу да изразе слагање или неслагање, ал да насиље није дозовљено.

"То важи једнако за све - нема насиља", нагласио је Стефановић. Он је додао и то да је полиција све оне који су претили, и лидерима опозиције и члановима владе, "процесуирала у трептају ока", осим у случајевима у којима компаније попут Твитера због сопствене политике, нису давале информације, без међународне правне помоћи.

"Зашто Обрадовић сваког дана има потребу да позива на неку врсту радикализације, да те људе гура у насиље, а да се он, Ђилас, Јеремић, лагано склоне иза њих... То показује колико нису спремни да стану иза својих људи, а како лако гурају друге да учине неко зло", констатовао је Стефановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво