Дачић: Учвршћена позиција Србије у Парагвају

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је његова посета Парагвају била од изузетног значаја за билатералне односе две земље и поновио да Асунсион остаје при ставу да неће признати једнострано проглашену независност Косова, иако је под великим притиском да то учини.

Ивица Дачић је рекао да је посета Парагвају била је од изузетног значаја будући да је реч о првој посети у историји наших билатералних односа.

"Парагвај је земља која није признала једнострано проглашену независност Косова, али су под великим притиском, те су на последњој конференцији гласали за пријем Кососва у Интерпол. Зато је било неопходно да ресетујемо наше односе", казао је Дачић и додао да је имао изузетне разговоре с председником и министром спољних послова Парагваја.

Како је рекао, у Министарству спољних послова су јасно поручили да су врата Парагваја за једнострано проглашену независност Косова и приштинско руководство затворена, као и да неће мењати своју позицију.

"Наш циљ је да градимо пријатељске односе, не само због Косова већ да унапредимо наше односе у свим сегментима", истакао је Дачић.

Најавио је да ће до краја године Србију посетити министар спољних послова, као и да је за следећу годину планирана посета председника Парагваја.

Дачић је навео да је с Парагвајем потписан Споразум о укидању виза на дипломатске, службене и специјалне пасоше.

Ниска економска сарадња 

Шеф српске дипломатије је оценио да две земље имају веома ниску економску сарадњу, имајући у виду да је Парагвај, истакао је Дачић, шести извозник говеђег меса и један од водећих произвођача соје.

''Али су и земља која је велики извозник у земље које су наши пријатељи, као што су Русија и Турска, и где постоје велике могућности за економску сарадњу'', рекао је Дачић.

Изразио је очекивање да ће у септембру с министром спољних послова Парагваја доћи и делегација бизнисмена, што ће бити припрема за још успешнију посету председника.

Дачић је казао да у Парагвају живи значајан број људи српског порекла, који су се доселили током миграција пре више десетина година.

"Иако су грађани Парагваја, осећају се Србима, негују нашу културу и идентитет. Једна од њих је породица Хјусић која даје почасне конзуле већ трећу генерацију, још од двадесетих година прошлог века", казао је Дачић и додао је и много угледних људи из културе и бизниса који представљају спону с Парагвајем.

Министар је истакао да је после изванредних и веома корисних посета Аргентини и Уругвају, учвршћена и позиција Србије у Парагвају.

"Можемо рећи да се више неће дешавати случајеви као што је био на последњој седници Интерпола", закључио је Дачић на крају посете Парагвају.

Министар Дачић боравиће данас и сутра у званичној посети Гватемали. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара