Скупштина није усвојила Чанкове предлоге о Војводини

Скупштина Србије није усвојила Предлог закона о финансирању Војводине и Предлог резолуције о Војводини коју су поднели посланици Лиге социјалдемократа Војводине. Ненад Чанак рекао да је очекивао да ће се водити озбиљнија дискусија. Посланици владајуће већине сматрају да се на тај начин урушава финансијски систем земље. Посланици СРС-а предложили су брисање сваког члана.

За закон о финансирању Војводине је гласало укупно осам посланика из ЛСВ, СВМ и посланик странке Правде и помирења Јахја Фехратовић, а против је било 121.

За резолуцију је гласало њих четири - троје из ЛСВ и Јахја Фехратовић, а против је било 129. 

Посланици владајуће већине раније су рекли да Предлог закона о финансирању Војводине урушава финансијски систем земље, посланици СРС навели да су против аутономије, док је СВМ једини најавио подршку закону о финансирању Војводине јер, како су рекли, не могу да гласају против Војводине. 

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета предложила је брисање сваког члана, рекавши да је то однос радикала према закону.

"Тврдимо да овакав закон не би могао да се уклопи у правни систем Србије. Ми у СРС-у мислимо да би било потпуно сувишно доносити било какав закон, јер је финансирање Војводине дефинисано Уставом, а ови предлози (лидера ЛСВ-а) Ненада Чанка су супротини Уставу", рекла је Радета.

Она је навела да су радикали против аутономије Војводине и додала да се они залажу за ауотномију локалних самоуправа.

"Ово што је понуђено прелази аутономију и јако је политички опасно, зато мислимо да о томе није ни требало да се расправља, мада није лоше да се чује каквих све гласова по Србији има. Ја предлажем да се брише члан један, а остале колеге ће предложити брисање свих других чланова", рекла је Радета.

Она је додала да су радикали и против Предлога резолуције о Војводини.

Посланик СНС-а Драган Шормаз поновио је да су напредњаци против предложеног решења о финансирању Војводине и истакао да Србији у овом тренутку није потребан средњи ниво власти (аутономна покрајина).

Он је додао да су, међутм, стечена права стечена права, тако да стечени ниво аутономије у Војводини треба да се чува.

Ипак, "ако неко жели да врати Пореску управу, па да се врати царинска управа, не дај боже војска, онда долазимо до тога да имамо државу у држави", рекао је Шормаз који се осврнуо и на уређење кроз историју за време Краљевине СХС, подсетивши да је Смедерево било заједно с Новим Садом у оквиру једне бановине.

"То је другачији вид регионализације. Имам испред себе службени лист Демократске Федеративне Југославије - одлука Националног комитета ожујка месеца 1945, којом се забрањује колоностима повратак у своје домове (Србима на КиМ), што је једна од првих одлука Комунистичке партије од када је преузела власт", казао је Шромаз.

На крају је, додао је, 1974. године донет Устав који је створио три државе на територији Србије.

"Да нам се све то није издогађало, да нисмо били слаби, не бисмо данас имали проблем ни с Косовом. Комунисти су од Косова правили државу одмах после 1945. године свидело се то неком или не. Ми сада морамо да сносимо последице и да се боримо за 'мајку Србију', да је вратимо тамо где јој је место, да је створимо снажном и јаком, али сигурно не у ожујку месецу", рекао је Шормаз.

Полемика Шормаза и Чанка 

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак указао је Шормазу да у Скупштини није у току расправа о томе шта су комунисти правили од Косова", на који начин је била уређена Краљевина Југославија, него је Предлог закона којим, како каже, треба да се заокружи Устав.

"Није у питању проширивање него доношење закона по Уставу. То је била обавеза још пре десет година", рекао је Чанак.

Каже да није разумео зашто је Шормаз помињао војску и царину, јер се то не помиње у предложеном закону и може, додаје, довести грађане у дилему да постоји веза између предлога закона о финансирању Војводине и војске и царине.

Шормаз је одговорио да није рекао да су они то тражили, већ да је рекао "не дај боже да то неко тражи".

"Али, ако тражите пореску управу, судове, неће бити далеко дан када ће се неко сетити да тражи царину и војску", рекао је Шормаз.  

Чанак: Очекивао сам озбиљнију расправу

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак изјавио је да на гласању о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу о резолуцији о Војводини у скупштини Србије "не очекује ништа".

Чанак је новинарима у парламенту рекао да му је јасно да предлози неће добити већину, али сматра да ће за каснију анализу бити важно видети ко ће их подржати.

Додао је да је очекивао да ће се водити озбиљнија дискусија, мада су, како каже, многа питања била дотакнута у тродневној расправи.

"Очекивали смо много више амандмана и интервенција. Не постоји политичка воља да се овакав закон усвоји, што је збуњујуће, јер Србија тиме показује да не жели да заокружи уставно-правни систем који 'виси у ваздуху'. Рок за доношење закона о финансирању Војводине истекао је 31. децембра 2008. године", рекао је Чанак.

Он је додао да се "недовршени уставни систем" види и на другим местима и да се често као аргумент узима преамбула Устава Србије која се тиче Косова.

"Јасно је да је Устав био и јесте један провизоријум који не служи на част овој земљи, баш зато није до краја завршен да би се могао произвољно тумачити", рекао је Чанак и поручио да ће ЛСВ наставити борбу за аутономију Војводине.

Према његовим речима, расправа је показала да не постоје аргуметни зашто се толико бежи од те теме. 

Навео је и да је власт направила добар преседан, јер је ову тачку ставила на дневни ред. 

Посланичка питања 

У делу седнице предвиђене за посланичка питања, шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ поставио је питање министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу да ли зна да "потпредседник Владе Расим Љајић криминалним радњама купује цели Нови Пазар".

Шешељ је у дану када се у парламенту постављају посланичка питања рекао да је, између осталог, угоститељско предузеће "Липа" из Новог Пазара чим је, како каже, Љајић дошао на власт, продато за 1,2 милиона евра, а у свом саставу има на десетине објеката.

"Бачевац, пиши", обратио се Шешељ из клупе посланику Љајићеве Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Муамеру Бачевцу. Он је рекао да је министар Небојша Стефановић лично одговоран ако не зна за све то што се дешава у Новом Пазару.

"Што се тиче ових будалаштина од (Војислава) Шешеља, на њих више немам никакав коментар", одговорио му је Бачевац у парламенту. 

Посланик СНС-а Александар Марковић упитао је Министарство унутрашњих послова да ли ће бити процесуирани организатори и инспиратори догађаја испред зграде РТС-а.

"Мислим да је јако важно да (лидери опозиције Драган) Ђилас, (Бошко) Обрадовић и остали одговарају због свог лицемерја али и кукавичлука. Они су на најгори начин искористили младе људе за своје политичке цијеве, наговорили их да упадну у зград РТС, нахушкали их да се сукобљавају с полицијом, неки од њих су ухпашени, а онај ко је најодговорнији за то је у маниру најгоре кукавице побегао из земље", рекао је Марковић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи