Вучић: Избори или у јуну или идуће године

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић каже да ће парламентарни избори бити одржани или у јуну или у пролеће наредне године. Додаје да је Председништво СНС-а било за изборе, али да се он уздржао од гласања због Косова и Метохије.

Избори неће бити на јесен, а сигурно је да смо им сада знатно ближе него пре, рекао је Вучић новинарима након седнице Председништва СНС-а.

"Председништво се са једним уздржаним гласом, мојим, изјаснило за расписивање превремених избора. Онда би локални избори били 3. маја следеће године. Имали бисмо велику паузу од десет или 12 месеци, што је прилика да људи на локалу гласају по својој вољи, на основу рада локалних власти", објаснио је лидер СНС-а.

Вучић је рекао да би било добро да избори буду раздвојени, без обзира на то што би на појединим местима СНС могао изгубити због лошег рада својих људи.

Указао је да је председница Владе Ана Брнабић присуствовала дискусији о изборима, и упозната је са ставом СНС-а.

Пренео је да је замолио Председништво странке да добије одређено кратко време, због борбе за одређене инвестиције, као и зато што жели да пружи време у нади да ће неко из Приштине разговарати са нама, пре свега водећи се државним разлозима.

"Нису хтели да гласају против мене и договорили смо се да у веома кратком року образложим и кажем шта можемо да урадимо по питању европског пута, КиМ", додао је Вучић.

Поновио је да је СНС све ближи одлуци о расписивању превремених избора, и да то изговара јер не жели да буде нефер и неке изненади таквом одлуком, посебно оне који о томе размишљају плашећи се резултата, мислећи да насиљем могу све да постигну.

"Пред нама је добар период представљања резултата свега што смо радили и критике што није урађено добро, али и представљања планова за будућност. Нека народ и грађани изаберу шта желе и кога желе", рекао је председник СНС-а.

Додао је да је овлашћен од стране Председништва СНС-а да разговара са коалиционим партнерима о коалицијама и датуму одржавања избора.

"Нећу улазити у разговоре са лидерима СЗС-а"

Вучић је рекао да је добио једногласну подршку Председништва странке да не улази у разговоре са лидерима СЗС-а Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем и Бошком Обрадовићем.

"Ниједан њихов захтев нећу да прихватим. Остаје да ме убију. Шта је треће решење? Нема треће варијанте", рекао је Вучић.

Пристојна Србија неће насиље, истакао је Вучић.

СНС, како је пренео руководству странке, мора бити најодговорнији.

Насиље, поновио је, неће дозволити, а незабележено је у свету оно што Обрадовић, Ђилас и Јеремић најављују – блокаде, онемогућавање градских функционера да иду на посао и слично.

Вучић је истакао да је СНС спреман да уважи захтеве опозиције, да избаци и убаци кога год хоће на изборне спискове, како не би кукали о наводним неправилностима.

"Србија пристојних људи ће победити. Сачуваћемо стабилност, унутрашњи мир и већу снагу наше земље", уверен је Вучић.

"Скупови опозиције насилни" 

Истакао је да скупови опозиције нису демократски, већ насилни и замолио људе који мисле другачије да не учествују у насиљу и да не чине противзаконите ствари.

Како је приметио, они су насилничким понашањем довели дотле да се, након напада на новинарке Гордану Узелац и Мару Драговић, док део политичког спектра ћути, поставља питање – шта је следеће.

Вучић је констатовао да су сада дошли на идеју да блокирају заменика градоначелника Горана Весића, да му не дају да изађе из куће или канцеларије, и упитао где је то неко радио у свету.

Подсетио је да је он водио демонстрације док је био у опозицији, а Борис Тадић био председник, али да тада нико није прескочио ограду, јер је срамота да се неко тако понаша.

"Они су данас скочили на патријарха, као да је не знам шта рекао... Када црквени великодостојници мени држе опело, онда су добри, а када им патријарх очински каже да нешто у тој њиховој политици није добро, онда је издајник, овакав и онакав...", рекао је Вучић.

Поручио је да државу неће нико освојити тако што ће унети тестеру у РТС.

"То можете само на гласачком листићу и нигде више и никако другачије", подвукао је Вучић.

"Када наставите протесте са тестерама, после тога нема назад, многи људи који су шетали неће то да раде. Неки ме мрзе, неки презиру, али неће са тестерашима, насилницима и онима који туку жене", нагласио је Вучић. 

Поновио је да је држава дозволила све – и противзаконите скупове и непријављене шетње, али да једино не може да дозволи пребијање и насиље.

"Они свакодневно то нуде и зато наша понуда мора да буде другачија. Понуда СНС-а мора да буде план и програм, шта ћемо још да мењамо, колики ћемо новац да уложимо у сфери културе, како да олакшамо приватним предузетницима са порезима, да помогнемо пољопривредницима", рекао је Вучић.

"Шта ће да буде 13. априла, јел' сви сада да се тресу од страха, јел' хоћете да спаљујете Скупштину, РТС и Председништво? Нема ништа од тога. Свако ко буде радио противзаконито биће ухапшен", поручио је Вучић. 

"Српска држава неће оставити свој народ на КиМ на цедилу"

Лидер СНС-а рекао је да је за ту партију од пресудног занчаја да сачува животе и безбедност наших људи на Косову и Метохији.

Пренео је да је најдуже, на седници Председништва СНС-а, разговарано о КиМ.

"За нас је од пресудног значаја да сачувамо животе и безбедност наших грађана. Уверени смо и надамо се да ћемо у том послу имати подршку Кфора, а свакако српска држава неће оставити на цедилу свој народ", подвукао је Вучић.

"Знам да се сви питају хоће ли бити избора или не и да им је мање битно ово питање, али СНС интересује и тиме се бавимо. То је за нас једно од најважнијих питања", објаснио је Вучић.

Рекао је да је обавестио чланове Председништва СНС-а о свему што се дешавало у разговорима, и шта се збивало после увођења такси, које је Приштина увела на робу из Србије, те и о атмосфери и ситуацији на КиМ.

Указао је да таксе представљају велики економски проблем, јер реално утичу 0,4 одсто, а неки кажу и чак 0,7 одсто, на БДП.

"То је огромна штета за Србију и наше грађане", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да не треба замерати епископу рашко-призренском Теодосију због недавног састанка са косовским министром унутрашњих послова, јер свештенство треба да се креће по целој територији Косова и Метохије и дође до сваког Србина. 

О економији, ЕУ, региону...

Председник Србије и лидер СНС-а пренео је новинарима да је руководство странке разговарало и економији, протестима, региону.

Што се тиче економије, Вучић је рекао да су ту људи најнезадовољнији, али да не могу преко ноћи да постану богатији.

Каже да је чуо и примедбе на рачун појединих министара да су превише лежерни и да су се поједини "стопили са министарском фотељом, рачунају да им је заувек дата".

Вучић је истакао да је 2018. остварен привредни раст од 4,4 одсто, по чему смо били међу првих пет европских земаља, да је незапосленост спуштена са 26 одсто на мање од 12 одсто, као и да је смањен јавни дуг па је сада много мањи него што је икада пре био.

Навео је да је разговарано и о европском путу за све у региону Западног Балкана и поручио да Србија у наредних месец дана мора да убрза реформе у области правосуђа и владавине права.

Када је реч о ситуацији у региону, Вучић каже да је на седници Председништва постигнута сагласност да политика Србије у региону мора да буде вођена не свађама и сукобима, већ толеранцијом и прећуткивањем и неодговарањем на све што није баш пријатно и није тачно.

"Боље стабилност чувати, него због рејтинга улазити у сукобе", поручио је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво