Савез за Србију упутио отворено писмо патријарху Иринеју

Представници Савеза са Србију упутили су отворено писмо патријарху Иринеју поводом његовог јучерашњег обраћања у Нишу на обележавању двадесетогодишњице од почетка НАТО бомбардовања истичући да су веома зачуђени његовим говором. Нисмо уопште разумели зашто су тим трагичним поводом тема Вашег обраћања били грађански протести који трају већ четири месеца широм Србије, поручује се у отвореном писму Савеза за Србије.

У писму се истиче да је патријарх Павле у сложеним и кризним историјским ситуацијама увек позивао на дијалог и мирио завађене стране у нашем друштву и није се мешао у дневну политику. Сетимо се његове огромне улоге у смиривању друштвених тензија и 1991. и 1997. и 2000. године, додаје Савез за Србију.

"Очекивали смо од Вас да ћете наставити тим путем и позвати представнике власти да отворе дијалог са опозицијом и организаторима протеста, јер је то једини начин да се тешке друштвено-политичке кризе решавају мирним путем", наводи се у писму Савеза за Србију.

"Ако је укинута парламентарна дебата, ако нема слободе медија, ако је партија на власти узурпирала све државне институције, ако један човек тајно преговара о предаји Косова и Метохије, ако нам сва деца одоше у иностранство због катастрофалне економске ситуације – онда немамо избора и морамо на улице, морамо на протесте", додаје се у писму.

Ваша јавна негативна оцена о протестима је директно мешање у дневно-политичка питања и отворено стајање на страну власти, што неко на Вашем положају никако не би требало да чини, јер СПЦ није у власништву СНС-а, a Ви сте поглавар читаве наше Цркве коју чине верници различитих политичких опредељења, па и опозиционих према овој власти, указује се у писму.

"Многи грађани, а посебно верници, који учествују на протестима повређени су Вашом реакцијом и неразумевањем наше мирне и ненасилне борбе за основне демократске вредности које су доведене у питање. Ваше речи се тумаче као давање подршке једној диктаторској и криминалној власти, а то је непримерено и са много нижег положаја него што је трон Светог Саве на коме се Ви налазите", наглашавају из Савеза за Србију.

"Дубоко уверени да ћете након упознавања са другом страном и свим чињеницама исправити ову своју оцену о стању у коме се налазе наше друштво и држава под овом влашћу, стојимо Вам на располагању за сваку врсту разговора и упознавања са ставовима свих грађана који оправдано протестују против актуелне власти у више од 100 градова и општина у Србији", закључује се у писму.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво