Харадинај: Пут Србије до нашег тржишта – преко признања

Председник привремене владе у Приштини Рамуш Харадинај поручује да, ако Србија жели да поново уђе на косовско тржиште – то може, али након признања.

Рамуш Харадинај је, у интервјуу бечком дневнику Пресе и немачком листу Штутгартер нахрихтен, рекао да је дијалог посредством ЕУ требало да води до споразума са Србијом, које предвиђа и признање незавиности, што је остало без резултата.

Уместо тога, тврди да је Косово било изложено све већим нападима од Србије, као што је лобирање за повлачење признање или трговинске баријере.

"У таквој ситуацији није нам преостајало ништа друго него да блокирамо наше тржиште за српску робу. Ако Србија жели на наше тржиште, то је могуће када призна Косово", подвукао је Харадинај.

Упитан да ли су таксе на српску робу вредне и оптерећења односа са САД, рекао је да Косово има велико поштовање према Америци, али да је "суверена нација" и да су "поједине одлуке сопствене".

Изнео је и своје разочарење Европском унијом, указујући на то да је Косово испунило и последњи услов Уније за безвизни режим прихватањем споразума о демаркацији са Црном Гором.

"Ми смо испунили овај услов, али није било испоруке са стране ЕУ. Под руководством шефице европске дипломатије Федерике Могерини дијалог је доспео на стрампутице. Уместо да разговарамо о нормализацији односа, разговара се о границама и територијама. Нико није очекивао да ће баш Брисел да се врати овој дебати из прошлости", рекао је Харадинај.

"Нећемо се играти територијама" 

Поручио је да ниједна граница на Балкану није стара или стабилна и да би поновно разматрање питање граница дестаблизовало не само Косово, већ цео регион.

"Косово је желело трајни споразум са Србијом, али нећемо се за то играти територијама и границама. То није решење. Опасно је и због тога до тога неће ни доћи", рекао је Харадинај.

Што се стања на Косову тиче, 20 година после бомбардовања СРЈ, Харадинај је рекао да је Косово тада претрпело девастациј, и да данас није лако да се активира потенцијал.

"Постоји нада, али и изазови. Вашингтон, Брисел, Берлин раније су говорили једним гласом на Балкану. Данас, на жалост, то више нису уједињени партнери. Поздрављамо што је постигнут договор између Македоније и Грчке, али недостаје нам та енергија код других питања у региону", казао је Харадинај.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво