За пет година више од 170.000 људи напустило Косово

У периоду од 2013. до 2017. године Косово је годишње у просеку напуштало 35.000 људи, одлазећи углавном у земље западне Европе, наводи се у извештају који је пре неколико дана објавило косовско министарство унутрашњих послова.

Ови подаци укључују редовну и нерегуларну миграцију, а значајан број људи мигрирао је тражећи азил.

Највећи тренд континуираног одласка забележен је до 2016. године, док је касније приметан значајан пад.

Највећи број грађана који су мигрирали са Косова током овог периода био је у 2015. години, када је отишло преко 75.000 људи. Две године касније емиграција је опала на око 12.000 грађана.

Већина миграната у 2017. години били су редовни мигранти, а разлози за њихов одлазак били су: спајање породице, склапање бракова, запошљавање, студирање итд.

Према подацима министарства унутрашњих послова, житељи Косова мигрирали су углавном у земље Европске уније, али било је грађана који су идентификовани као имигранти у Сједињеним Државама и Канади.

Што се тиче података за 2018. годину, косовске власти их још увек нису финализовале, али према неким параметрима које су службеници објавили показало се да је тренд напуштања Косова опао и током 2018. године.

Из министарства унутрашњих послова саопштавају да је познато да има око 3.500 грађана који су 2018. године поднели захтев за азил у земљама ЕУ.

Председник Одбора за заштиту људских права и слобода на Косову Беџет Шаља каже да је исељавање људи са Косова у западне земље борба за опстанак.

Оцењује да је "Косово земља која не пружа основне услове својим грађанима и перспективи младих".

"Емиграција се дешава због недостатка посла. Млади људи, иако завршавају студије или стручне школе, не могу да нађу посао. Непотизам се укоренио на Косову, ако немате политичку подршку не можете да нађете посао, а у одсуству могућности они су присиљени да напусте земљу и баве се послом који није у складу са њиховим квалификацијама. Присиљени су да побегну због бољег живота", оценио је Шаља приштинским медијима поводом објављивања извештаја о броју људи који су напустили Косово.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво