Петрич: Бомбардовање било нелегално, проблем КиМ од раније

Србија има важну улогу на Западном Балкану, јер као највећа земља региона има највећу одговорност за све што се десило, али и за будућност, рекао је бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич који је учествовао у преговорима у Рамбујеу.

Волфганг Петрич је током дискусије под називом "20 година од НАТО бомбардовања, има ли Балкан будућност?", у организацији Аустријско-српског покрета солидарности у Бечу, рекао да косовски проблем треба сагледати у целини, јер не датира само од НАТО интервенције, већ много раније, али је додао и да је НАТО бомабрдовање било нелегално.

Петрич је објаснио да је распад Југославије почео одузимањем аутономије Косова, а завршен конференцијом у Рамбујеу.

Указао је да је споразумом Јељцин-Милошевић отворен пут ка интернацинализацији питања Косова, јер је тај документ дозволио долазак посматрача, а даљи споразум Холбрук-Милошевић је био даљи корак ка већој интернационализацији којим је по први пут дата могућност НАТО за ненаоружане посматрачке летове над српском територијом.

"Историја косовског проблема је дуга, и не почиње тек 1989. са Милошевићем, већ раније, непосредно после смрти Тита, када је било протеста у Приштини, што је водило ка томе да се конфликт интензивира", објаснио је Петрич.

Говорећи о Рамбујеу, Петрич је указао да војни део споразума није био део преговора, јер је о њему било могуће преговарати само са владом у Београду, а не и са косовским Албанцима.

Према његовим речима, грешка је мислити да је било преговора о војном делу, такозваном Анексу Б.

"Формулације из Анекса Б су преузете из Дејтонског споразума који је Милошевићев потписао 1995. То није значило да је НАТО намеравао да запоседне Југославију", указао је Петрич.

Навео је да је постојала потпуна транспарентност међу три главна преговарача, међу којима је био и представник Русије Борис Мајурски, који је пасивно подржао војни део, јер се о њему није преговарало.

"Неисправна тврдња да су САД планирале овај рат унапред" 

Петрич, који се заједно са аустријским публицистом Ханесом Хофбауером сложио да је НАТО бомбардовање било илегално, јер је било противно међународном праву, рекао је да је неисправна тврдња да су САД планирале овај рат унапред.

"Нисам пријатељ америчког милитаризма, али први који је рекао да су пропали преговори је био Париз, чији званичници су дали назнаку да ће сада ствар преузети НАТО. То је за мене било шокирајуће, јер је Француска била вековни савезник Срба у свим ратовима", нагласио је додајући да Србија треба да се пита што им је тада вековни пријатељ окренуо леђа.

Петрич је рекао да је Милошевић, иако је делегација Србије дала назнаке да је спремна да прихвати споразум, одлучио да Беогард од њега одустане.

Присетио се да је, приликом последње посете преговарача, Милошевић одбио и понуду руског преговарача да се наставе преговори.

"Милошевић је био тај, који је и поред претње НАТО интервенције, одлучио да не жели нове преговоре", тврди Петрич.

Петрич је констатовао да су дипломатија и војска увек противници у проналажењу решења, јер дипломатија жели солуцију мирним путем, а војска војним средствима.

Хофбауер је критиковао Петрича тврдећи да се он упуштао у разговоре са терористима, и да није стао на страну политичра у Аустрији, из редова његове Социјалдемократске партије, који су били против рата.

Такође је оценио да Србија није могла да прихвати споразум у Рамбујеу због Анекса Б, јер то не би прихватила ниједна земља.

Указао је да чак ни албанска делегација није желела првобитно да потпише, јер је Адем Демаћи видео да ће он значити да ће Косово постати протекторат.

"Онда је из рукава извучен Хашим Тачи који је прихватио споразум и отворио могућност за подизање највеће војне базе САД на тлу Европе", објаснио је Хофбауер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво