Протест "Један од пет милиона" у Београду

Шеснаести пут по реду демонстранти су се окупили на протесту "Један од пет милиона" у Београду. Скуп је почео на Платоу испред Филозофског факултета одакле су кренули у протестну шетњу до зграде Радио-телевизије Србије где је одржан перформанс.

Протест је почео на Платоу око 18 часова. Окупљенима су се обратили глумац Бранислав Лечић и генерал у пензији Срето Малиновић.

Лечић је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић.

Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и обезбеђење за поштене изборе у року од шест до девет месеци.

Како је рекао, уколико се захтеви не испуне, цела Србија окупиће се у Београду у суботу 13. априла.

Навео је да је пре 28 година имао исте захтеве да младост и српска памет кажу своју реч. Рекао је да власт хоће да их се плаше и да им се диве и додао да се демонстранти не плаше и да се не диве. 

Након обраћања Лечића, на платоу је пуштена химна "Боже правде" и одржан је минут ћутања за жртве бомбардовања 1999. године.

Генерал у пензији Срето Малиновић је рекао да му је част да се обрати пред онима који су устали против неправде и понижавања разума Србије.

Захвалио им је што су га инспирисали да настави да се бори и указао да је сутра 20 годишњица од НАТО агресије на Србију.

Поручио је да неке ране не могу да зацеле и да је тада државном руководству представљено какав је однос санга и начин на који НАТО ратује, као и могуће последице. Упркос томе, додаје, ушло се у рат да најјачом силом али је пружен отпор који агресор није очекивао.

Међутим, каже да је онда потписан некакав споразум којим су жртве и трауме народа учињене узалудним. Рекао је да сада државу воде исти људи који "потурају тезу да су њихови претходници изгубили Космет". 

Са Платоа су демонстранти кренули у протестну шетњу до зграде РТС-а, преко Македонске и Светогорске улице.

Испред зграде РТС-а одржан је перформанс под називом "Дневник слободне Србије" у ком су се обратили неки од оних који су прошле недеље ухапшени због упада у РТС.

Они су рекли да власт хапси и пребија студенте, да их гура низ степенице. Навели су и да се полиција и жандармерија злоупотребљавају.

Како су рекли, млади одлазе у иностранство а уништено је и здравство. Поручили су да желе да живе нормално и да је потребан политички дијалог а не монолог. Захвалили су свима на подршци.

Активисти су поделили цвеће поводом годишњице НАТО бомбардовања а упаљене су и свеће да би се, како је речено, скинуо "медијски мрак". 

Бранислав Лечић је позвао окупљене испред РТС-а да се упуте до Касационог суда да би пружили подршку грађанима задуженим у "швајцарцима". Перформанс испред РТС-а је завршен песмом "Востани Сербије".

Шетало се и у још неколико градова у Србији. У Крагујевцу су грађани прошли главним градским улицама и незадовољство исказали дувањем у пиштаљке и транспарентима против актуелне власти.

У Пироту се окупљенима најпре обратио историчар Владимир Добросављавић, који је поручио да није битан број људи који се окупља, већ сој, да борба мора да буде непрекидна док се не сруши режим Александра Вучића.

Протест је одржан и у Брусу. Организатори су истакли "да сви који деле демонстранте и лидере на пожељне и непожељне нека не чине то, јер боримо се против оних који су нас поделили на пожељне и непожељне градјане Бруса".

Организатори протеста у београду претходно су позвали грађане да се уздрже од насилних и увредљивих радњи и да, достојанствено и културно изразе своје незадовољство актуелним режимом. Међу окупљенима су били и лидери Савеза за Србију. 

Прошле суботе је група демонстраната, предвођена лидерима опозиције, упала у зграду Радио-телевизије Србије захтевајући уживо укључење у програм. Они су на улазу из Абердареве улице одгурали обезбеђење и ушли у телевизију. 

Након вишечасовних захтева да мирно напусте зграду, припадници Жандармерије потиснули су их из зграде. Око поноћи демонстранти су напустили и околине Јавног сервиса.

Домаће, европске и светске организације новинара осудиле су упад у зграду Јавног сервиса, наводећи да је то притисак на слободу медија. 

Поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, реаговао је и председник Вучић рекавши да држава неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога.

Први протест у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво