Дачић: Србија све присутнија у Латинској Америци 

Србија је много присутнија у Латинској Америци него раније, што доприноси нашој стабилној позицији на међународној политичкој сцени, изјавио је шеф српске дипломатије завршавајући свој боравак у Буенос Ајресу. У Амбасади Републике Србије организована је церемонија на којој је Повеља почасног госта Буенос Ајреса уручена Ивици Дачићу. 

Дачић је најавио да већ сутра путује у посету Парагвају, земљи која такође није признала независности Косова. 

"Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке. Имајући у виду да се међу њима налази велики број земаља које су традиционално пријатељске и које ниси признале једнострано проглашену независност Косова, неопходно је да негујемо добре односе са њима", рекао је Дачић.

Указао је да Србија учествује на свим догађајима и међународним конференцијама које се у том земљама организују.

"Данас завршавам посету Аргентини која је била домаћин Конференције Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ. За мене је било битно учешће на овом скупу и због контаката са бројним министрима спољних послова и председницима држава који су учествовали на Конференцији", истакао је Дачић.

Додао је да је имао веома добре разговоре са аргентинским званичницима. 

"Аргентина јесте и остаје наш пријатељ, и наставиће да подржава Србију. Очекујемо даљи развој наше сарадње, а очекујемо и узвратну посету министра спољних послова Аргентине Србији", нагласио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је током боравка у Буенос Ајресу имао прилику да посетим Трг Републике Србије, који је он отворио прошле године, као и да је поново проглашен почасним гостом аргентинске престонице, што је велико признање за Републику Србију.

"Јуче (у петак) сам био у посети Уругвају, где сам имао изванредан разговор са министром спољних послова те земље. Такође, Уругвај је велики пријатељ Србије и наставиће да нас подржавају", напомену је Дачић.

У недељу одлази у посету Парагвају, земљу која није признала једнострано проглашену независност Косова, али је на последњем гласању у Интерполу гласала за пријем Косова. 

Дачићу Повеља почасног госта Буенос Аjреса

У Амбасади Републике Србије у Аргентини организована је церемонија на којој је Повеља почасног госта Буенос Ајреса уручена првом потпредседнику Владе Србије и министру спољних послова Ивици Дачићу.  

Ово је треће признање које Скупштина града Буенос Аjреса додељује министру Дачићу, овога пута на предлог потпредседника Скупштине Франциска Кинтане, саопштило је Министарство спољних послова Србије. 

Вишегодишње пријатељство министра Дачића и Града Београда са представницима Буенос Ајреса је, између осталог, резултирало додељивањем имена Трг Републике Србије једном од централних простора у елитном делу Буенос Аjреса. 

Министар Дачић захвалио је на овом признању и истакао да је оно још један доказ изванредних односа Србије и Аргентине. Упутио је позив градске управе и представницима града Буенос Аjреса да посете Београд, како бисмо имали прилику да им узвратимо гостопримство. 

На пријему, који је овим поводом организован у Амбасади, поред званичника града Буенос Ајреса, присуствовали су и други угледни грађани аргентинске престонице, епископ Кирило, као и представници аргентинског министарства спољних послова и вера, дипломатског кора и наше дијаспоре.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво