"Бомбардовањем разорили земљу, али нису остварили циљ"

Циљ НАТО бомбардовања био је да се цела земља окупира, да се власт смени и да се Југославија учини послушном, каже за РТС некадашњи шеф дипломатије Југославије Владислав Јовановић. Поручује да време нема папску моћ – да даје опроштајнице.

Уочи двадесете годишњице НАТО бомбардовања, у прегледу штампе Јутарњег програма РТС-а гостовао је некадашњи министар спољних послова Југославије и амбасадор Југославије у Уједињеним нацијама Владислав Јовановић.

И после две деценије нису дати сви одговори о НАТО агресији, а Јовановић каже да "време није универзални лекар", као и да нема "папску моћ да даје опроштајнице". Додаје да западне државе сматрају да је најбоље поделити одговорност.

"Кроз то желе да се провуку и нас учине саодговорним. Има, нажалост, неких наших људи који се прилично лако лепе на то и прихватају поделу одговорности", рекао је Јовановић.

Истиче да је "злочин против мира", који је НАТО починио, дефинисан у Уједињеним нацијама као "највиши могући злочин".

"Они су од тога побегли и покушавају да то представе као хуманитарну интервенцију. Хуманитарна интервенција није постала у међународном праву у том тренутку", наводи Јовановић и додаје да је прихваћена тек неколико година касније.

На питање о периоду пре бомбардовања и да ли је све морало да иде тим током, некадашњи министар одговара да су међународни мировни преговори били "типичан пример алиби преговора".

"Тражио се само привид преговора да би се добио изговор за већ донесену одлуку о војничком нападу НАТО на Југославију", рекао је Јовановић

Према његовим речима, разлози за бомбардовање који се истичу у јавности су "призвани да би лакше оправдали сам чин напада". Додаје да су касније, после бомбардовања, и сами Американци изјавили да је основни разлог "то што Србија није клекла пред новим светским поретком".

Анализирао је и то да ли је та одлука прескупо плаћена у погледу целокупне штете нанете Србији.

"Они су разорили једну земљу, али нису остварили свој циљ. Циљ је био да се цела земља окупира, да се власт смени и да се Југославија учини послушном, као што су друге источноевропске земље одмах прихватиле признавање суверенитета", сматра Јовановић.

Нема прецизних података о броју жртава бомбардовања ни после две деценије. Бивши шеф дипломатије сматра да је српски народ "прилично немаран у односу на своје жртве" и да ни жртве у Првом и Другом светском рату нисмо поименично пописали.

"Не заборавимо да је свака жртва, војна или цивилна, била невина жртва, јер је настала као последица недозвољене стране агресије", каже Јовановић.

Косовско питање између жеља и могућности

Што се Косова и Метохије данас тиче, оно је и даље једно од нерешивих питања. Дилема о повлачењу признања Косова се повела у Европској унији након иницијативе председника Словеначке националне странке Змага Јелинчича да Словенија преиначи одлуку о признању.

Јовановић је навео пример повлачења признања Тајвана од стране многих држава и каже да није немогуће да се слична ситуација поново деси.

"Случај Косова није исти, али је чињеница да је Косово настало као резултат низа нелегалних бесправних радњи са стране запада", сматра бивши амбасадор Југославије у Уједињеним нацијама.

Јовановић је прокоментарисао изјаву председника Србије Александра Вучића да решење косовског питања види у већем ангажману Француске и Немачке и означио да је то "више жеља него стварна могућност, јер Француска и Немачка имају далеко хитније проблеме за међусобне односе и односе у Европској унији".

Изнео је и свој предлог о убеђивању других земаља о повлачењу признања Косова.

"Сваки наш званични састанак са њима ја бих завршио констатацијом да је њихово признање независности Косова и Метохије ограничавајући фактор за развој наших односа и да би повлачење тог признања била једна широка могућност за изградњу правих пријатељских односа са њима. Свеједно што они не би на то пристали, али стално понављање тога је афирмација нашег права матичне државе које је неотуђиво све док га ми сами не бацимо из руку", каже Јовановић.

Европска унија је одложила Брегзит за 22. мај, због чега Јовановић стога сматра да Брисел неће имати много времена да се бави нама, јер су, како каже, "истиснути од стране Америке, која је и пре тога била апсолутни господар ситуације у вези са Косовом и Метохијом".

Наглашава и да су САД "пустиле Европску унију да још једном покаже да је неспособна да уређује ствари у свом дворишту".

"Оно што су им приредили као непријатно изненађење почетком деведесетих када су им препупистили да се баве Југославијом, па пошто они наводно нису били у стању, дошла је Америка са својим бомбама да то реши, прво бомбардујући Републику Српску, а онда Србију", изјавио је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи