Протести "1 од 5 милиона" широм Србије

У више градова у Србији одржани су протести "Један од пет милиона". Одлазак актуелног режима, слободни избори, решавање локалних проблема – само су неки од захтева грађана.

У Ваљеву је одржан седми протест "Ваљево без страха, 1 од 5 милиона". Организатори су поручили да се сви разлози и сви захтеви незадовољних грађана могу свести у једну реч – слобода, а да се до слободе може доћи само променама, а не заменама.

Обраћајући се окупљенима, самостална народна посланица Мариника Тепић је истакла да "учесници протеста не треба да се пребројавају, већ да се држе заједно, до испуњења захтева."

Самостални одборник у скупштини града Ваљева Љубомир Радовић је поручио да "државу уништава то што се закони обесмишљавају и не важе за све исто".

На протесту у Нишу су поновљени захтеви за одласком актуелног режима и слободним изборима на свим нивоима. Затражена је и смена директора и уредника информативног програма РТС-а и РТВ-а, као и нови састав РЕМ-а. Упућена је и подршка, како кажу, неправедно ухапшеним грађанима које режим назива хулиганима, док су их организатори протеста назвали херојима. 

На Тргу глумаца у Крушевцу протесту "1 од 5 милиона претходила је конференција за новинаре опозиционих странака поводом саопштења које је издао СНС након данашњег догађања у Скупштини Града. Представници опозиције демантовали су наводе да је то био насилан улазак и тврдње да је било претњи и вређања.

Окупљенима се најпре обратила представница ухапшених студената Нина Вујчић која је осудила одлуку да се полиција шаље на народ, студенте и средњошколце који се боре за слободу говора, за земљу без цензуре, уместо на криминалце који свакодневно шетају улицама.

Организатори протеста подсетили су на своје захтеве који се односе на оставке градског руководства, директора "Топлане", умањење рачуна за грејање, већу безбедност и боље услове лечења. Такође, затражили су и да се њихов глас чује и на локалним медијима.

Десети протест "Један од пет милиона" одржан је и у Шапцу. Окупљеним грађанима обратио се потпредседник Народне странке Никола Јовановић који је рекао да је после свих дешавања евидентна чињеница да је режим уздрман.

Грађани Новог Сада су по десети пут затражили оставке председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Новинар Срђан Шкоро је позвао све Новосађане на велики протестни скуп 13. априла у Београду и апеловао да остану јединствени у захтеву за смену власти.

Глумац Милорад Капор је поново затражио од власти да објави истину о атентату на Оливера Ивановића и другим неразјашњеним убиствима.

Испред зграде Радио-телевизије Војводине у улици Максима Горког уживо је "емитован" "Грађански Дневник" у којем су учесници протеста говорили о градској власти, злоупотребама и манипулацијама од стране режима, недавним хапшењима студената, борби за заштиту деце и (не)функционисању јавног превоза у граду.

На осмом протесту у Панчеву говорили су студент из тог града Миша Секулић, Срђан Миливојевић и лидер Левице Србије Борко Стефановић. Секулић је рекао да је актуелна власт препознала студенте као претњу и да је зато почела да их хапси, али да то студенте неће уплашити и неће их отерати из земље.

Срђан Миливојевић је истакао да је Панчево некад било познато по Ђорђу Вајферту, Урошу Предићу, Змај Јови, Глоговцу, а "данас по ликовима који као да су изашли из Нушићевих комедија", који је такође стварао у овом граду.

Борко Стефановић је напоменуо да Панчево чине два светионика на ушћу Тамиша у Дунав који треба да бацају светлост на Србију, а не они који се окупљају испред страначких просторија СНС-а и који позивају на сукоб са сопственим народом.

Вечерас се по десети пут шетало и у Чачку. Окупљеним грађанима обратили су се професор српског језика и књижевности у чачанској Гимназији Слободан Николић, потпредседница Демократске странке Драгана Ракић, која је и чланица Асоцијације слободних одборника и Јелена Мијаиловић. Протест је настављен шетњом централним градским улицама.

Уз повике "Оставка" и дување у пиштаљке и овог петка Суботичани су се прошетали централним градским улицама у протесту "1 од 5 милиона".

Поводом Светског дана вода, Борис Телечки, један од организатора протеста, рекао је да се придружују иницијативи "Вода за све" и додао: "Вода није роба, она мора остати јавно добро и мора бити доступна свима без обзира на имовински статус".

Девету недељу заредом у центру Врања одржан је протест "1 од 5 милиона". Окупљенима се на градском шеталишту, између осталих, обратио адвокат и члан СДС-а Константин Самофалов који је рекао да су "обећали куле и градове", да су рекли да ћемо живети боље и имати боље плате.

"Лагали су нас, имамо најгоре плате од свих бивших југословенских република", истакао је Самофалов.

Испред зграде Градске управе у Краљеву, грађанима се обратила представница Удружења малинара Србије Слађана Станковић и позвала све пољопривреднике да истрају у борби за српско село и истакла да без јаке пољопривреде нема ни јаке државе.

"Протест 1 од 5 милиона" одржан је и у Ужицу. Окупљенима су се на Склавковом платоу испред градске куће обратили пуковници у пензији Јово Тамбурић и мр Драган Крсмановић, спољнополитички коментатор Зоран Спасић и новинар Ненад Кулачин.

Пуковник Тамбурић је рекао да диктатура и криминал нису будућност Србије и да 13. априла све мора стати док режим не оде. Пуковник Крсмановић подсетио је да не сме бити амнезије, да никада не смемо заборавити малу Милицу Ракић, хиљаде сабораца и невине жртве и дозволити да нас гурају у НАТО.

На "Протесту против отмичара државе" у Пожаревцу окупљеним грађанима обратила се балерина Народног позоришта Бојана Леко и студенткиња медицине Сања Надачки. Траже слободне изборе, слободне медије и хапшење мафијаша, батинаша, дилера који су прекршили законе. 

"Омладина нам је у проблему. Не могу да добију добро плаћен посао, они одлазе трбухом за крухом. Овде се више цене лажни докторати, дипломе са приватних факултета и испити за кафанским столом. Нећемо то више толерисати – доста је било", истакла је Сања Надачки.

Грађани Смедерева изашли су на улице осми пут. Окупљенима се обратио студент Душан Вукобратов, а потом су грађани кренули у протестну шетњу главном, Карађорђевом улицом, задржавши се испред просторија СНС-а у Смедереву.

У Зајечару се десети пут протестовало против актуелне локалне и републичке власти. Зајечарци су захтевали да сви локални функционери који су на власти од 2004. године поднесу оставку, да опозиција не учествује у раду градске скупштине, да се Зорани Михајловић одузме звање почасне грађанке Зајечара, као и да медији, нарочито РТС, извештавају о протестима. Међу захтевима је и да се организују фер избори, али и фер услови у медијима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво