Јоксимовићева: Чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом немачаке покрајине Хесен коју је предоводила министарка за савезна и европска питања Луција Путрих. Јадранка Јоксимовић је упознала чланове делегације са будућим активностима Србије у процесу европских интеграција.

Јадранка Јоксимовић је навела да смо у досадашњем процесу приступања отворили 16 поглавља, од којих су 2 привремено затворена.

У односу на Стратегију кредибилног проширења ЕУ, Србија разуме да је 2025. година, отворена перспектива пријема у чланство, уколико и ми као кандидат и ЕУ будемо испунили оно што смо преузели као обавезу, казала је Јоксимовићева.

Према њеним речима на политику проширења требало би гледати као на важан део унутрашњег реформског процеса и саме ЕУ.

Јоксимовићева је указала на то да чланство у ЕУ остаје спољно-политички приоритет Србије, и да је наша држава посвећена евроинтеграцијама и реформама.

У том смислу су, каже Јоксимовићева, посебно важне реформе у поглављима 23 и 24 које се односе на владавину права.

"ЕУ није банкомат, већ систем најбољих норми" 

Министарка за европске интеграције је обавестила Путрихову да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате.

Влада је усвојила Закон о бесплатној правној помоћи, као и Закон о заштити података личности, у приреми су Закон о спречавању корупције, Закон о пореклу имовине и нова медијска стратегија, рекла је Јоксимовићева.

Истиче да све то представља важан корпус активности из области поглавља 23 и 24, а на основу којих се доносе одлуке и о отварању других поглавља.

Грађани знају да је ЕУ највећи донатор средстава за развој државе и да Србија не посматра ЕУ као банкомат, већ као систем најбољих норми и вредности који побољшавају квалитет и животни стандард грађана, навела је министарка Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је обавестила је Луцију Путрих о негативном развоју у дијалогу Београда и Приштине, имајући у виду да Приштина, за разлику од Београда, за шест година није испунила ни једну одредбу из Бриселског споразума.

Приштина је додатно донела нелегалну унилатералну одлуку о увођењу тарифа за робу из Централне Србије, што онемогућава наставак дијалога, објаснила је Јоксимовићева.

Србија је, каже, доказала своју опредељеност за мирним начином решавања отворених питања, али и да је за било какво решење неопходна и воља друге стране које очигледно нема, нагласила је Јоксимовићева.

Путрихова: Балкан и Србија важни за ЕУ

Луција Путрих је изјавила је да постоји политичко разумевање да је Западни Балкан, и посебно Србија, важна за ЕУ.

Пре пријема Србије у ЕУ требало би испунити одређене услове, пре свега у сегменту владавине права, а то су поглавља 24 и 24, чиме ће Србија бити спремнија за придруживање, објаснила је Луција Путрих.

Путрихова очекује да се започете активности интензивирају и да су значајне за укупан процес преговора.

После избора за ЕП, политика проширења ће се поново актуелизовати, сматра Путрихова. 

Саговорнице су се сагласиле да је важно да ЕУ и Србија наставе да промовишу европске вредности - мир, слободу и демократију.

За Србију је подршка Немачке у процесу европских интеграција драгоцена,рекла је Јадранка Јоксимовић.

Она је захвалила на вишегодишњој и континуираној техничко-развојној помоћи Србији. У последњих 15 година, Немачка је определила више од 1.8 милијарде евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте у нашој земљи.

На састанку је констатовано да су односи две државе на високом нивоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње, да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и важна подршка у процесу европских интеграција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи