Стефановић: Нећу дозволити да полицајци буду жртва

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да неће дозволити да неко прети припадницима полиције, који свакодневно раде професионално на очувању безбедности грађана Србије, као ни да их унижавају.

"Не дозвољам да било који политичар, због политичких поена и враћања у фотељу, ситних интереса, или крупних финансијских интереса, понижава припаднике полиције и доводи у питање рад хиљаде и хиљаде професионалаца", подвукао је Стефановић.

Министар је, на ванредној конференцији за штампу, рекао да су грађани сведоци лоше, бруталне кампање коју одређени људи воде против припадника полиције.

"Нећу да дозволим да полицајци буду жртва тога што они немају политички програм", подвукао је Стефановић.

"Нажалост, креирају се бројне неистине о раду припадника МУП-а, што наноси штету професионалцима који раде да очувају безбедност земље. Имали смо прилике да видимо покушај да се полицајци понизе, да људи лају на њих, псују им мајку, изговарају најтеже увреде и псовке, да им прете да ће остати без посла јер обављају своју дужност на свом радном месту, да ће они одлучивати ко ће бити у којој јединици, да ће у будућности одлучивати ко ће шта да ради", објаснио је даље.

На најозбиљнији начин, према његовим речима, прете безбедносном систему Србије.

Истакао је да неће никада дозволити да припадници полиције трпе политички притисак, да им породице буду угрожене или да их било ко унижава и малтретира док раде свој посао.

Подсетио је да су припадници полиције били ти који су претходних година свакодневно на услузи грађанима 24 сата.

Указао је да је 508 полицајаца дало своје животе од 1991. године до данас, да је у НАТО агресији погинуло 165 полицајаца.

"Ти људи су бранили своју земљу, борили се против терориста, носилаца организованог криминала, угрожавали своје животе да би били сигурни и безбедни. Само њихове породице знају како изгледа изгубити најмилијег. Упркос свему што су припадници полиције урадили, смањили стопу криминалитета, а 2018. смо имали, од 2000, годину са најнижом стопом криминала и најмање кривичних дела", указао је Стефановић.

Он је нагласио да полицајци даноноћно обезбеђују Србију, да су ангажовани у превенцији, одржали су хиљаде школских часова, учествују у огромном броју патрола, суочавају се са свима који могу да угрозе безбедност наше земље.

Указао је да смо имали прилике да чујемо Драгана Ђиласа како је запретио чак и укидањем Жандармерије, и да је његова реченица, иако ће покушати да је демантују, била сасвим јасна.

Стефановић је рекао да је јасно да је Ђилас рекао да Жандармерија неће моћи да постоји када се они врате на власт.

"Готово 3.000 породица људи који раде, а из чијих редова од оснивања је осам дало животе да би грађани били безбедни, сада они треба да размишљају да се сутра, када се промени власт, када дође неко други што би била нормална демократска форма, брину да ли ће их неко хапсити само зато што су радили свој посао, да неко уништава имовину, туче људе и прети. Ово је једна од најбољих јединица које земља има, која је увек била тамо где је најтеже, а чији припадници обављају најтеже задатке, који су у Копненој зони безбедности приказивали храброст, и који су увек у првим редовима у борби против организованог криминала", подсетио је Стефановић.

Стефановић пустио снимак о поступању према Савићу у МУП-у

Изјава за медије једног од учесника протеста и упада у РТС прошлог викенда, Уроша Савића, да у притвору 50 сати није добијао храну и воду брутална је лаж и покушај злоупотребе полиције, рекао је министар Стефановић и документовао то снимком на којем се види како се у станици полиције поступало према Савићу.

На снимку је забележено како је Савић, иначе човек који је разбио стакло приликом насилног уласка у зграду РТС-а, у полицији јео сендвич и пио воду, а био му је, каже, понуђен и сок.

"Најновији пример у злоупотреби полиције био је случај са изношењем бруталних лажи у изјавама једног од представника Савеза за Србију Уроша Савића, који је за дневни лист Данас рекао да га је полиција малтретирала и да је провео 50 сати без хране и воде док је био у притвору", казао је Стефановић на ванредној конференцији за медије.

Када грађани чују такву лаж, коју је изнео Савић, наравно да ће помислити: каква је то полиција и какви су то људи, истакао је Стефановић.

Новинарима је приказан филм из просторија за задржавање, како би се, каже министар полиције, видео обим лажи који се користи само да би се "ратовало" са полицијом.

"Немојте да злоупотребљавате полицију. Полиција није крива ако нисте успешни, ако вам људи не дају поверење, када вам се окупи мали број људи на скупу", рекао је Стефановић.

Савезу за Србију је поручио да се бави политичким програмом, шта да понуде гарђанима, а не да се сукобљавају са полицијом.

Стефановић је нагласио да је Савић приведен 17. марта због сумње да је насилно ушао у зграду РТС-а и да је том приликом разбио стакло, као и да му је, након консултација са Вишим судом, одређено задржавање од 48 сати.

Појашњава да је Савић обавештен о својим правима и да је за адвоката изабрао Владимира Тодорића.

Решење су му уручиле Слађана Перишић и Љиљана Стојановић, а адвокат је на то решење уложио жалбу.

"Савић се жалио на мучнину и повраћање и одведен је у Ургентни центар. Када је враћен, пио је воду и појео је сендвич. У десет ујутро добио је доручак, а у 15 сати му је понуђен оброк који је одбио и извођен је више пута да пије воду", објаснио је Стефановић.

Додаје да је, током разговора са полицајцима и давања изјаве, Савићу скувана кафа, понуђена му је чоколада, и могао је да запали цигарету.

"Онда оде после тога и каже '48 сати гладује и нису му дали да једе и пије ништа'. То је кампања лажи која се спроводи против полиције", рекао је министар.

Додаје да кампања лажних вести треба да послужи да сатанизује полицију. Он је замолио лидере опозиције да свој политички програм не заснивају на конфронтацији са полицијом.

"Немојте да вам полицајци буду тема, немојте са њима да ратујете. Имате политичке мете, људе из владајућих странака. Ми имамо могућност да се бранимо, а обичан полицајац не", закључио је Стефановић.

Блокада ауто-пута неће бити дозвољена 

Небојша Стефановић је рекао да грађани могу да протестују, али без насиља. Могу да се крећу, каже, пријављеном трасом, али блокада ауто-пута неће бити дозвољена.

"Саветујем да то нико и не покушава. То је ужасна штета по Србију. Да ли мисле да ће због њихових пет минута славе људи који пролазе кроз Србију, превозе робу, тргују са неким у Србији, бити задовољни? Наравно да неће, и то није нормално, нити је игде у свету то дозвољено", подвукао је Стефановић.

Подсетио је да се траса увек пријављује најмање пет дана унапред, и да ће протесте обезбеђивати адекватан број људи.

Можда ће, како је најавио, сада бити више полицајаца испред зграде РТС-а.

"Не желимо да се новинарима прети, а постоји ефекат страха код њих. Имаћемо довољан број људи да их заштитимо од насиља", указао је Стефановић и додао да појављивање људи испред медија ствара забринутост.

Ако нема насиља, нема ни потребе да полиција интервенише, подвукао је Стефановић.

Стефановић је пренео да нико није очекивао да неко продре насилно у РТС, и да сада због тога мора полиција да буде у већем броју испред те зграде.

На питање да ли је његово присуство испред станице полиције "29. новембар" током протеста  могло бити протумачено као провокација, Стефановић је казао да то апсолутно није могуће, јер је тамо био на извршењу задатка и како би охрабрио полицајце.

Говорећи о раду опозиције, Стефановић је навео да о њиховом раду најбоље говоре године када су били на власти и затварали фабрике.

"Савез за Србију забринут због истрага"

Стефановић је рекао данас да лидери СзС све што раде – раде због својих фотеља, као и због тога што су забринути због истрага о финансијским малверзацијама, па и оним у РТС-у.

"Није РТС куповао Лигу шампиона по тој цени зато што му се свидело, него зато што се неко договорио", рекао је Стефановић.

Стефановић каже да има пуно лицемерја у њиховом понашању. То је, каже, њихов политички проблем, али да насиље не може да се дозволи.

"Они су злоупотребили децу, ставили их испред себе: 'Правите хаос, па сутра ви одговарајте, а ми ћемо да вас подржимо.' Пустите те младе људе. Они то раде због својих фотеља", рекао је он.

Или ћете имати исте аршине, па ломљење нечега никоме неће бити дозвољено или не, каже министар и додаје да не може упад у РТС да у једном случају буде демолирање, а у другом – "демократски улаз".

Подсетио је и на раније протесте на којима је убијен Ранко Панић.

"Како да буду против нечег када су они то изводили, они су наредили пребијање Александра Вучића, а да није направио ниједан гест већ је само стајао. Због стајања на месту он је добио батине, Панић је био ишутиран и после је преминуо. И то је за њих нормално. Али Панић није из истог политичког миљеа и његово име се више не помиње", рекао је Стефановић.

О РТС-у и пресудама

Говорећи о РТС-у, Стефановић је рекао да се ни њему не свиђа уређивачка политика Јавног сервиса, као ни у време када је СНС био опозиција, да он има право на свој став, али да такав став није разлог да оде у РТС и да га спали.

"Најмонструозније ми је када се читава кампања води да је један човек рекао да му нико није претио. Па јесмо ли ми сви слепи? Имали смо десет снимака на којим се виде да се рву са новинарима у деску, покушавају да их одгурну... Шта значи тон 'сад ћете да нас одведете где је режија'? Је л' то био милозвучни позив...? Прибијање новинара уза зид...", рекао је Стефановић.

Стефановић је поручио да такво понашање и појаву тестере не сматра нормалним, као што није нормално да неко разбије врата када уђе у туђу кућу.

Додао је и да није тачно да је обезбеђење пустило демонстранте да уђу, јер се, каже, види да су насилно ушли и разбили врата.

"Суд пресуђује у овој земљи", рекао је Стефановић и додао да одговор на питање зашто је Павле Цвејић експресно осуђен на 30 дана затвора треба потражити од суда.

За пресуде које су изречене учесницима протеста који су упали у РТС-а надлежан је искључиво суд, каже Стефановић.

"Слободно питајте судију какве је доказе, видео-материјал прибавио и шта је све тужилаштво нашло у том случају", нагласио је Стефановић.

Полицајци да слободно раде свој посао

У нападу хулигана на полицију на фудбалском дербију Црвена звезда – Партизан 2. марта, у коме је повређено 17 полицајаца, приведено je око 300 навијача, а одмах je кажњено само осам, навео је Стефановић.

Како је рекао, за остале хулигане са утакмице "процеси су у току".

Поднет је већи број кривичних пријава, јер полицији "није циљ само да неког гони прекршајно, него и кривично", објаснио је министар.

Процесуирање траје дуже, али последице су теже, рекао је Стефановић.

Он је позвао полицајце да слободно раде свој посао, и да свакоме ко их нападне одмах ставе лисице на руке и одведу пред тужиоца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара