Дан државности Србије обележен у Пекингу

Амбасада Србије у Пекингу организовала је свечани пријем поводом Дана државности Србије. Догађај је организован са месец дана закашњења због, како су објаснили организатори, прославе најважнијег кинеског празника током фебруара.

Свечаности су присуствовали представници дипломатског кора у Кини, партијски и државни функционери, затим професори, студенти, уметници и Срби који живе у Пекингу.

Амбасадор Србије у Кини Милан Бачевић рекао је да две земље имају дугу традицију пријатељства.

"Боље упознавање народа и култура представља основу сваког продубљивања односа између држава", рекао је Бачевић, истичући важност отварања Културног центра Србије "Иво Андрић" у Пекингу.

"Веома сам поносан на чињеницу да су током мог мандата у Пекингу односи две земље подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства, што је учињено приликом посете председника Си Ђинпинга Београду 2016. године", навео је Бачевић у говору, након интонирања химни Србије и Кине.

Бачевић је најавио да ће у априлу председник Александар Вучић учествовати на Другом форуму "Појас и пут", а премијерка Ана Брнабић на Самиту 16+1 у Дубровнику.

Амбасадор је говорио и о економској сарадњи Кине и Србије и оценио да је кинеска инвестиција у Железару Смедерево "значајна за развој српске привреде, али и важна у социјалном контексту јер је сачувано 5.000 радних места".

"Задовољни смо напретком инфраструктурних пројеката који се спроводе у сарадњи са Кином у Србији, међу којима посебно желим да поменем пругу Београд–Будимпешта, као пројекат који представља почетак много значајнијег структурног повезивања јужне и централне Европе са Кином", подвукао је Бачевић.

Српски амбасадор је подсетио да се за неколико дана обележавају две деценије од НАТО бомбардовања Србије.

"Увек ћемо памтити да су Кина и њен народ тада, као и сада, били уз нас, да су бранили позицију засновану на међународном праву и делили нашу судбину", истакао је Бачевић, захваљујући се Кини што брани суверенитет и територијални интегритет Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво