Брнабић: Бомбардовање није било наша грешка

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је бомбардовање СР Југославије било грешка других, а не грађана који су усред Европе на крају 20. века били жртве оних са којима су се у два светска рата борили.

"За нашу заједничку будућност било би добро да и они буду тога свесни, да буду свесни грешке агресије над недужним становништвом", рекла је Брнабићева отварајући конференцију "Бомбардовање СР Југославије 20 година после".

Премијерка је рекла да Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свесна да није безгрешна, али да је бомбардовање била грешка других.

"Али Србија мора да покуша да опрости, јер је једини пут да остваримо све наше потенцијале, а ја верујем да их имамо много, да се окренемо будућности, партнерству и сарадњи", рекла је премијерка.

Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже, али да ће наставити да гради мостове ка онима са којима се 1999. године није разумела, а данас је близак партнер, као и ка онима са којима се ни данас не разуме. 

"Само тако можемо изградити просперитетну и модерну Србију", рекла је премијерка.

Истакла је да Србија не сме да заборави 1999. годину, жртве, порушене мостове и фабрике, као ни све оно за шта је у то време измишљен више него увредљив термин "колатерална штета".

Геополитички интерес НАТО-а – један од узрока бомбардовања

Учесници конференције изнели су прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО-а.

Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто.

Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се "чинило све" да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО-ом не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели. 

Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну политику и како ће посматрати међународне односе.

"САД су у последњих 20 година – 19 година у рату"

Наводећи да су САД у последњих 20 година 19 година биле у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више.

Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243.

Закључио је да ратови које су водиле САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године нису остварили своје циљеве.

Професорка Беатрис Бисио са Универзитета у Рију, у Бразилу, рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да су САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

"То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије", рекла је професорка Бисио.

Подсетивши на партнерство Русије и Кине, она је рекла да такви односи редефинишу међународну сцену и додала да се поставља питање може ли овакав период водити свет ка значајним конфронтацијама.

Професор Лију Цуокуеj из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

"За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити", рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност.

Он је навео да су европске интеграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво