Поповић: Нећемо дати ни метар Косова

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић рекао је за РТС да Русија пружа велику подршку Србији када је реч о питању Косова и Метохије. Србија треба да поштује свој устав и Резолуцију 1244 и то је капитал за будућност, поручује министар.

Ненад Поповић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, подсетио да је горњи дом руског парламента усвојио резолуцију којом осуђује НАТО бомбардовање од пре 20 година и додао да је веома важно што се инсистира на проналажењу криваца јер је бомбардовање било незаконито.

Истакао је да је срушено међународно право и да кривци морају да се процесуирају и да Србија мора на томе да инсистира.

"Ми овде имамо велику подршку Русије", указао је Ненад Поповић.

Када је реч о питању Косова, Поповић је навео да се убрзавају неки процеси, али да Приштина ништа није постигла.

Како је рекао, највеће светске силе су подржале лажну независност, али Косово није независно, није чланица УН, Унеска и Интерпола, иако су уложене милијарде.

Према његовим речима, Србија је била одлучна и због тога Косово никад неће бити независно.

"Нећемо дати ни метар Косова", указао је Поповић и поручио да ту одлучност препознају и пријатељи Србије.

Оцењује да у Приштини владају највећи терористи, да је то центар криминала, тржишта дроге за целу Европу и да млади напуштају Косово и одлазе у цео свет јер не желе да трпе зулум и терор који се тамо спроводи.

Поповић истиче да Србија треба да поштује свој Устав и Резолуцију 1244 и додаје да је то капитал за будућност.

Изванредна посета Путина 

Како је рекао, све одлуке по Резолуцији 1244 се доносе у СБ УН, а Русије је три пута спречавала да се она укине. Каже и да је спречила да Косово постане чланица Унеска, и да је ветом спречила највећу срамоту да Србија буде проглашена за геноцидан народ иако је увек била на страни права и правде.

"Косово би одавно било независно да није Русије", сматра Поповић.

Подсећа да је председник Владимир Путин недавно био у Србији оценивши ту посету као изванредну.

Поповић је рекао да постоји много покушаја у Србији да кажу да ће Русија прихватити свако решење које одговара Београду. Додаје да је Путин то потврдио, али да то решење мора да буде базирано на поштовању Устава и Резолуције 1244, као и међународног права.

Министар је говорио и војним вежбама тзв. војске Косова и албанске војске, наводећи да је то први пут да је албанска војска ушла на територију Србије. Истиче да Србија мора да реагује и тражи хитну седницу СБ УН.

Сматра да је било мало реакција када је Косово формирало тзв. војску и да га Руси питају зашто се не реагује снажније.

Рекао је да тако албанска војска сутра може да уђе у Митровцу без проблема ако их нико не заустави.

Ненад Поповић је рекао да ће Србија штитити свој народ и поручио да је потребно упозорити партнере и НАТО да су то непријатељски акти према Србији.

"Србија је озбиљна држава и нећемо дозволити да ниједан наш човек буде угрожен на територији КиМ", навео је Поповић.

"Огромна шанса за српске ИТ компаније" 

Говорећи о економској сарадњи Србије и Русије, Поповић је рекао да је много руских компанија последњих месеци дошло у Србију.

Каже да су оне откриле Србију као потенцијални дигитални хаб за ЕУ и свет и да у том контексту постоји потенцијал за сарадњу.

Сматра да је то огромна шанса за српске компаније јер велике руске и светске корпорације траже сарадњу са српским ИТ компанијама, које су препознате као један од највећих квалитета који Србија има.

Подсећа да су са "Росатомом" и "Роскосмосом" потписани меморандуми и да се ради на законским решењима за почетак сарадње у области примене нуклеарне енергије за мирне сврхе, пре свега у медицини.

Додаје да се ради и на сарадњи у области пољопривреде, екологије и енергетске ефикасности.

Говорећи о споразуму о космичком простору, Поповић је рекао да све европске земље имају своје космичке агенције и да је Србија у томе последња, али да има предност јер је покренута сарадња са највећом космичком агенцијом у свету, "Роскосмосом", која је омогућила да имамо бесплатан допуст свим њиховим сервисима.

Додаје да не постоји армија и полиција у свету која не користи космичке технологије за праћење онога што се дешава на земљи.

Када је реч о дигиталним технологијама, Поповић каже да се редовно реформишу закони и да се омогућава иновационим и великим компанијама да улажу.

Поповић се осврнуо и на споразум са Евроазијском унијом истичући да би могло да се привуче много инвестиција.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво