Протести "1 од 5 милиона" у више градова Србије

Вечерас су протести "1 од 5 милиона" одржани у Зрењанину, Трстенику и Књажевцу. Учесници протеста траже промену републичке и локалне власти а од медија захтевају да извештавају о протестима и обезбеде простор за оне који другачије мисле.

У Трстенику су десету недељу заредом одржани протести грађана "1 од 5 милиона" у знак подршке захтевима за променом републичке власти и као знак незадовољства стањем у општини, због чега се тражи оставка челника локалне самоуправе.

Окупљенима на платоу испред зграде Општине обратили су се Трстеничани Бојан Петровић и Анђелка Карамарковић, дипломац Економског факултета у Крагујевцу а потом и лидер "Двери" Бошко Обрадовић.

Протестна шетња и ове недеље завршена је испред зграде РТВ Трстеник која је, како је речено, већ три године јавни сервис владајуће странке.

Незадовољни грађани од руководства ове медијске куће захтевају да извештава о протестима и обезбеди у информативном програму простор за оне који другачије мисле. Протест је завршен без инцидената.

Осми протест који је одржан у Зрењанину под називом "Један од пет милиона" био је уједно и подршка члановима Партије уједињених фантома из овог града Миљану Чичићу и Милану Пернату који су оптужени да су у зграду РТС-а унели електричну тестеру.

Овом приликом је истакнуто да ће они морати кривично да одговарају за дело које нису ни починили, а позајмљену електричну тестеру су користили за перформанс.

"Што нас убеђују да је пала незапосленост а она је пала због тога што нам млади одлазе. Што нас убеђују да су нам највеће плате у Европи а оне су најмање на Балкану. Што нас убеђују да је смањен јавни дуг а он повећан за десет милијарди. Што нас убеђују да чине све да подстакну рађање а имамо породиље које имају накнаду за бебе од хиљаду динара а храна и пелене за бебе су скупље него у Немачкој. Зато је народ устао неће да слуша лажи, преваре", поручио је покрајински посланик Демократске странке Мирослав Васин.

Са протеста коме је присуствовао и Драган Ђилас, још једном је изражено незадовољство актуелном влашћу и истакнуто да се окупљени на овај начин боре за нормалну правну државу.

Ђилас је рекао да у Србији "више неће моћи да се хапсе људи који другачије мисле, нити да неко злоупотребљава униформе да би тукао неистомишљенике". "Сви који су то радили, због тога ће бити процесуирани и у складу са законом кажњени", рекао је Драган Ђилас, саопштава СзС.

Вечерас је у Књажевцу, за разлику од претходних шест недеља протест "1 од 5 милиона" почео у 19 сати.

Захтеване су оставке председника Републике Александра Вучића, министра полиције Небојше Стефановића, председнице Народне скупштине Маје Гојковић и смена целокупног руководства РТС-а.

Затражене су и оставке председника општине Књажевац и његових сарадника због, како кажу, лоше политике која узрокује исељавање младих из те општине. На скупу је први пут, на видео-биму, емитован "дневник слободних грађана Књажевца".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи