Ана Брнабић: Отворена сам за дијалог, али не са насилницима

Премијерка Ана Брнабић рекла је за РТС да jе Србија демократско и пристојно друштво и да власт ничиме није изазвала радикализацију протеста. У емисији "Око" је поручила да је увек отворена за дијалог, али не и за разговоре са насилницима.

Ана Брнабић је рекла да и даље има горак укус у устима због упада демонстранта на челу са појединим лидерима Савеза за Србију у РТС.

"Невероватно је оно што смо видели – вандалски чин насиља против сваке могуће слободе медија", рекла је Брнабићева и додала да је њено гостовање на јавном сервису један начин њене подршке РТС-у и запосленима.

Упадом на РТС су, сматра, завршени мирни протести.

"Србија је демократско и пристојно друштво. Власт ничим није изазвала радикализацију протеста, дозвољавали смо их, то је једно од основних демократских, људских права – да се изађе на улицу и искаже неслагање. То је било у реду до тренутка када је прешло у насиље", навела је Брнабићева.

Премијерка је рекла да се велика већина грађана противи насиљу и да не поздравља насилни упад на РТС, претње медијима и ношење моторне тестере по ходницима.

Премијерка је рекла да се, откако је дошла на чело Владе Србије, труди да одржи и успостави дијалог када га нема. Разговарала је, каже, о различитим темама са организацијама цивилног друштва, између осталог и са Кућом људских права, која се не слаже са политиком валде.

Неће, међутим, да разговара са Бошком Обрадовићем. "Са фашистима, вандалима и насилницима не разговарам. Разговараћу са људима са којима се не слажем, да седнемо и да појасним наше ставове, чујем шта мисле, да се боље разумемо", рекла је Брнабићева.

Грађани Србије немају чега да се плаше, истакла је Ана Брнабић. "Показали смо свих ових недеља, а нарочито када су радикализовани, да је држава Србија у потпуности способна да сачува ред, уставни поредак и да заштити демократску вољу грађана", навела је Брнабићева и захвалила припадницима МУП-а на томе како су се понели.

Односи са Приштином, само Вашингтон учинио више од осуде

Говорећи о односима Београда и Приштине, Ана Брнабић је рекла да укидање такси није на видику.

"Не видим да Приштина размишља о томе да поступа конструктивно, у складу са временом у коме живимо. Приштина покушава да заоштрава даље ситуацију и да се што више одмакне од дијалога", оценила је Брнабићева.

Истиче да немачко-француска иницијатива која се спомиње, треба да буде усмерена ка укидању такси, јер ће Београд тек онда наставити дијалог.

Иако су сви једногласно осудили увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, само је Вашингтон учинио и корак више.

"Они су ускратили визе за лидере из Приштине, они су једини направили потез да суспендују неку другу врсту сарадње са службама безбедности, једини који су учинили нешто осим декларативног позивања Приштине да укине таксе", рекла је Брнабићева.

Односи са Приштином за сада нису утицали на инвеститоре. Брнабићева каже да је то захваљујући одговору Србије која није узвратила контрамерама, већ се труди да одржи стабилност.

Нема проблема за даљи раст плата и пензија

Када је у питању привредни раст, Брнабићева је рекла да је забележена мања производња "Фијата", али да Железара није смањила производњу.

Истиче да успорава и европска привреда, између осталог и немачка и италијанска привреда, које су главни партнери Србије.

На констатацију да ЕПС није спровео све структурне реформе, премијерка је рекла да су неке реформе ЕПС-а покренуте, али да има још много посла и да се на томе ради са ММФ-ом.

Брнабићева је рекла да имамо суфицит у буџету, да пада јавни дуг.

"У сваком случају делује да нема проблема са даљим повећањем пензија и плата, морамо да будемо опрезни и да то не угрози фискалну стабилност, али верујем да ћемо и ове године моћи да подигнемо и пензије и плате", рекла је Ана Брнабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи