Вучић и Ренолдова о примени дуалног образовања у Србији

Председник Александар Вучић састао се са шефицом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института др Урсулом Ренолд, са којом је разговарао о досадашњој примени дуалног образовања у Србији.

Тема разговора била је имплементација Мастер плана за спровођење квалитетног процеса реформе, који је израдио тим предвођен др Урсулом Ренолд са сарадницима Министарства просвете и Привредне коморе Србије.

Председник је захвалио др Урсули Ренолд и Влади Швајцарске на континуираној подршци и помоћи током процеса увођења дуалног образовања, истакавши да је ово једна од најважнијих реформи образовног система коју смо спровели у последњих неколико деценија.

У пилот-пројектима увођења и системске примене новог Закона о дуалном образовању, који су реализовани у сарадњи са привредним коморама Србије, Немачке и Аустрије, као и Владом Швајцарске, учествује 4.500 ученика који се школују за 33 образовна профила у више од 600 компанија.

Пробним пројектима обухваћено је 80 школа у 52 града и општине Србије.

Од 312 ученика, колико је до сада завршило школовање по систему дуалног образовања, 204 се запослила у компанијама у којима су учили кроз рад, док остали настављају своје образовање.

Дуално образовање биће структурно уведено у образовни систем Србије од школске 2019/2020. године, као интегрални део свеобухватне реформе образовања у Србији, наводи се у саопштењу Службе за информисање председника Републике.

Ренолдова је захвалила Вучићу на подршци од самог почетка увођења дуалног образовања, позитивно оценивши рад Министарства просвете и Привредне коморе Србије, чије је представнике позвала да резултате остварене у Србији представе на редовном годишњем скупу Светске лабораторије за реформу образовања, који ће бити одржан овог лета у Цириху.

Састанку су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво