Вучић и Ренолдова о примени дуалног образовања у Србији

Председник Александар Вучић састао се са шефицом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института др Урсулом Ренолд, са којом је разговарао о досадашњој примени дуалног образовања у Србији.

Тема разговора била је имплементација Мастер плана за спровођење квалитетног процеса реформе, који је израдио тим предвођен др Урсулом Ренолд са сарадницима Министарства просвете и Привредне коморе Србије.

Председник је захвалио др Урсули Ренолд и Влади Швајцарске на континуираној подршци и помоћи током процеса увођења дуалног образовања, истакавши да је ово једна од најважнијих реформи образовног система коју смо спровели у последњих неколико деценија.

У пилот-пројектима увођења и системске примене новог Закона о дуалном образовању, који су реализовани у сарадњи са привредним коморама Србије, Немачке и Аустрије, као и Владом Швајцарске, учествује 4.500 ученика који се школују за 33 образовна профила у више од 600 компанија.

Пробним пројектима обухваћено је 80 школа у 52 града и општине Србије.

Од 312 ученика, колико је до сада завршило школовање по систему дуалног образовања, 204 се запослила у компанијама у којима су учили кроз рад, док остали настављају своје образовање.

Дуално образовање биће структурно уведено у образовни систем Србије од школске 2019/2020. године, као интегрални део свеобухватне реформе образовања у Србији, наводи се у саопштењу Службе за информисање председника Републике.

Ренолдова је захвалила Вучићу на подршци од самог почетка увођења дуалног образовања, позитивно оценивши рад Министарства просвете и Привредне коморе Србије, чије је представнике позвала да резултате остварене у Србији представе на редовном годишњем скупу Светске лабораторије за реформу образовања, који ће бити одржан овог лета у Цириху.

Састанку су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2019, 20:52) - Jeka [нерегистровани]

Jeka

Ulaganje u obrazovsnje se uvek isplati. Ovo je veoma znacajno za nase obrazovanje.

(четвртак, 21. мар 2019, 20:32) - Marija [нерегистровани]

Dobar primer

Poštutjući primere uspešne i dobre dobre prakse, možemo da napredujemo. Švajcarska ima uređen sistem koji treba slediti.

(четвртак, 21. мар 2019, 16:58) - petar [нерегистровани]

obrazovanje

Srbija je mnogo napora i novca uložila u reformu sistema obrazovanja u našoj zemlji. Benefite tog posla imaće mladi Srbije i buduće generacije.Trebaju nam školovani i osposobljeni kadrovi, a to dobijamo primenom dualnog obrazovanja.Švajcarska nam je dobar primer i partner u tome!

(четвртак, 21. мар 2019, 15:36) - Lavica [нерегистровани]

Eto

Reforme su jedini i pravi put razvoja Srbija, a u obrazovanju to znaci kvalitetnija i bolja buducnosti mladih.

(четвртак, 21. мар 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

re Fica

Za koji posao i gde ??

(четвртак, 21. мар 2019, 14:32) - Fica [нерегистровани]

Obrazovanje

Dualno obrazovanje nam daje po završetku škole spremne kadrove za posao.

(четвртак, 21. мар 2019, 14:23) - Dule [нерегистровани]

švajcarska

Podrška Švajcarske je od velikog značaja

(четвртак, 21. мар 2019, 14:09) - kiki [нерегистровани]

ella

Podrska Svajcarske kao uredjene drzave u svakom segmentu drustva je vrlo vazna za Srbiju.

(четвртак, 21. мар 2019, 13:46) - maja [нерегистровани]

xxx

Bravo za ulaganja u obrazovanje.Vazan projekat za nase obrazovanje.

(четвртак, 21. мар 2019, 13:33) - Sremac [нерегистровани]

Obrazovanje

Bravo nema nista bolje samo da se to uvede skroz