Парламент наставио расправу о финансирању Војводине

Посланици Скупштине Србије расправљају и о финансирању Војводине и резолуцији о Војводини који су поднели посланици Лиге социјалдемократа Војводине. Из редова владајуће колације оцењено је да су предложена решења супротна Уставу и недоречена као и да деградирају српски народ. Лидер ЛСВ Ненад Чанак одбацује такве наводе.

У наставку расправе о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу резолуције о Војводини који су поднели посланици ЛСВ-а, посланици владајуће коалције одбацили су преложена решења.

Посланик СНС-а Марко Атлагић поручио је да неће гласати за Чанкову резолуцију, јер "нарушава и деградира српски народ на покварен начин".

Жарко Обрадовић из СПС-а сматра да је текст Предлога резолуције о Војводини површан, једностран у многим елементима противуречан, супротан Уставу, чак и фактичком стању у земљи, али и недоречен.

Оценио је да Чанак евидентно жели аутономију којом ће, како каже, Војводину претворити "у државу у држави".

Рекао је и да је нетачна оцена о економској штети коју је Војводина доживела у годинама после доношења новог Устава Србије (деведесетих), а нема ни речи шта се десило после 5. октобра 2000. године.

"Оно што је остало живо и после те либерализације, евентуално нека фабрика, докусурено је пљачкашком приватизацијом", рекао је Обрадовић.

Одговарајући на замерке изречене на његов рачун Чанак је напоменуо да треба да се разговара о томе каква би Војводина требало да буде у 21. веку.

"Што се тиче уништавања економије после 5. октобра чији је синоним Мирољуб Лабус и једна потпуно неконтролисана либерализација ту се са вама више него слажем. То је недопустив потез на који нажалост, ни ЛСВ није могла да утиче, али је дизала глас", рекао је Чанак.

Навео је да није рекао да Србија не води мирољубиву политику већ се, каже, наглашава мирољубивост политике и оцењује да је само дошло до неспоразума.

У расправу се укључио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је истакао да је "највећи геноцид" над привредом Војводине, коју је доминантно носила прехрамбена индустрија, извршен ДОС-овском либерализацијом тржиста и приватизацијом пољопривредних комбината".

Влада Србије раније је одбила оба предложена решења, а надлежни скуштински одбор је оценио да је резолуција неуставна.

Образлажући предлог, Ненад Чанак је рекао да тим решењима нико не пориче неодвојивост Војводине од Србије, као и да Војводина не може бити независна држава.

Чанак је навео и да би Србија, усвајањем Закона о финансирању Војводине, изашла из неправног и антиуставног положаја у коме се налази у односу на Војводину с обзиром на то да, према Уставу, буџет Војводине износи седам одсто републичког буџета.

Према Чанковим речима, то је требало уредити до 2008. године.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је највећи геноцид над привредом Војводине, коју је доминантно носила прехрамбена индустрија, изврсен "ДОС-овском либерализацијом тржиста и приватизацијом пољопривредних комбината". 

Подршку Предлогу Закону о финансирању Војводине једино су најавили посланици Савеза Војвођанских Мађара (СВМ) док су СНС, СПС и СРС рекли да је предлог неприхватљив и да неће гласати за њега.

Посланици из Савеза за Србију, као и поједини самостални посланици наставили су бојкот Скупштине Србије и не присуствовују расправи.

Гојковић: ДС побегла - где су наши новци?

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је расправа о АП Војводини показала да у парламенту седе озбиљни посланици који аргументима сучељавају мишљења и додала да је сада био тренутак да у салу уђу сви посланици.

Гојковић је рекла да Србија не зна ништа о политичким ставовима ни по једном важном питању оних који делимично бојктују скупштину.

Позвала је демократе да објасне шта су све урадили у Војводини до 2016. године, међутим, верује да ДС и "утицајни твитераш" Бојан Пајтић пате од амнезије и да јавност одговор на питање "где су наши новци" неће добити.

Она је на седници навела шта се све финансирало за време власти ДС и Бојана Пајтића у Покрајини и упитала шта је са новцем који је "отишао" преко Тесла банке која је формирана за подстицање повратка прогнаних Срба из Хрватске.

Каже да је Пајтић "толико подстицао Србе да се врате у Хрватску" да их је по последњем попису после оснивања банке било 20.000 мање.

Посланичка питања 

Пре расправе о финансирању Војводине на дневном реду је било постављање посланичких питања.

Посланица СРС-а Наташа Јовановић поставила је питање председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министарки правде Нели Кубуровић шта ће држава предузети "поводом срамне пресуде Радовану Караџићу".

Пресуда представља континуитет "антисрпског Хашког трибунала у сатанизацији српског народа и покушај да се наметне кривица и одговорност за сва дешавања у РС", оценила је Јовановићева.

Она је све назвала "монтираним политичким процесом" и истакла да геноцида у Сребреници није било, као и ће да историја то и доказати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво