Србија посвећена спровођењу циљева одрживог развоја

Србија је заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-Југ и посвећена је имплементацији свих циљева одрживог развоја, изјавио је шеф спрске дипломатије Ивица Дачић.

На Конференцији УН посвећеној одрживом развоју, која се одржава у престионици Аргентине, Буенос Ајресу, Дачић је истакао да је Србија као приоритете одрживог развоја издвојила искорењивање сиромаштва, повећање запослености, посебно међу младима, економски раст, остваривање пуне родне равноправности и оснаживање положаја жена и девојчица.

"Достизање одрживог развоја на глобалном плану је, више неко икада раније, повезано са улогом и значајем економија у експанзији и земаља у развоју.

Одржавање друге Конференције УН-а је потврда доприноса сарадње Југ-Југ на плану размене искустава, знања и технологија између земаља у развоју, као и триангуларне сарадње која укључује и развијене земље", рекао је Дачић.

Према његовим речима, поштовање међународних институција и међународног права и данас представљају најбољи одговор на глобалне изазове.

"Србија ће и убудуће наставити да се снажно залаже за јачање мултилатерализма, система УН-а и међународне солидарности, уз поштовање суверене једнакости свих држава чланица", навео је Дачић.

Сматра да је посебно значајно што је у средишту пажње Конференције спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године, као, каже, документа од стратешког значаја, чија би реализација требало да свет учини праведнијим, бољим и хуманијим за све.

У Србији је у току спровођење процеса економских реформи чији је циљ успостављање трајне политичке и економске стабилности, навео је Дачић.

"Динамичан рад на усклађивању Агенде са нашим приоритетима, као и поглављима у предприступним преговорима са ЕУ имају изузетан значај у овом процесу. Србија је спремна да са свим партнерима, укључујући и институције из система УН, цивилно друштво и приватни сектор, учествује у изналажењу најбољих одговора на питања са којима се суочава регион Југоисточне Европе, али и шира међународна заједница", навео је Дачић.

Каже да је Србија посвећена проналажењу решења за заједничке изазове у нашем региону кроз сарадњу на плану заштите животне средине, одрживог коришћења воде и енергије, унапређења саобраћајне инфраструктуре, пољопривреде, размене технологија, трговине и инвестиција, иновација, науке и информационо комуникационих технологија.

"Сматрамо да само на основу заједничког ангажовања и мирољубиве сарадње, Србија и остале земље нашег региона могу да достигну заједнички циљ стварања мирног, стабилног, одрживог и просперитетног окружења.

Уверен сам да ће и ова Конференција представљати значајан подстрек у том смеру", поручио је Дачић.

Спорна питања се решавају поштовањем права и дијалогом

Шеф српске дипломатије захвалио се земљама које нису признале једнострану проглашену независност Косова и дале подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Тиме су, поручио је Дачић, демонстрирали приврженост принципима међународног права, Повељи Уједињених нација и резолуцији Савета безбедности УН 1244.

"Србија се доследно придржава става да се спорна питања могу решавати само уз пуно поштовање наведених принципа и докумената, кроз дијалог чији је циљ постизање компромисних и трајних решења", рекао је Дачић на скупу у главном граду Аргентине.

Уверен је, каже, да само доследно принципијелно постављање представља гаранцију да ће и у будућим сличним ситуацијама права малих и мање развијених земаља бити поштована.

Конференцији УН посвећена сарадњи Југ-Југ, која се у протеклих 40 година, након усвајања Плана акције из Буенос Ајреса 1978. године, кроз континуирани раст сарадње и укључивање све већег броја актера, афирмисала и развила као важан сегмент у процесу унапређења савремених политичких и економских односа, односно као успешан модалитет међународне сарадње за одрживи развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво