Расправа о финансирању Војводине

Скупштина Србије завршила је за данас рад, а расправу о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу резолуције у Војводини, који су поднели посланици Лиге социјалдемократа Војводине, наставиће у четвртак. Влада Србије одбила је оба предложена решења, а надлежни скуштински одбор је оценио да је резолуција неуставна.

Предлог је испред ЛСВ-а образложио Ненад Чанак док су посланици СНС-а СПС-а и СРС-а рекли да је предлог неприхватљив и да неће гласати за њега. Чанак је рекао да предложеним решењима нико не пориче неодвојивост Војводине од Србије, као и да Војводина не може бити независна држава али да би усвајањем тих закона Србија изашла из "неправног и антиуставног положаја у коме се налази у односу на Војводину".

Чанак је образлажући тај закон у парламенту о којем се расправља на иницијативу ЛСВ упитао посланике да ли знају како се гледа на Србију када не поштује сопствени Устав већ десет година, с обзиром да је такав закон требало да се донесе још 2008. године.

Он сматра да је решење које је предложила ЛСВ избалансирано и да даје шансу да Србија изађе из "неправног" положаја, али и да као уређена држава почне да развија средњи ниво власти који би, каже, омогићио да и други градови почну да функцинишу како треба.

Навео је и да је утврђено да три седмине буџета Војводине треба да иде у капиталне расходе, али је приметио да би они "прво морали да постоје".

Чанак је рекао и да ће Војводина престати да постоји уколико се буде стално ишло за тим да се аутономија укине, забрани или обесмисли, али не тако што ће се неким чудом "измутирати у нешто што није", него тако што ћете имати ситуацију да ће велики број људи отићи из ње.

Лидер ЛСВ је закључио да Војводина мора да добије могућност одлучивања у оквиру својих надлежности на својој територији како би се зауставило исељавање.

СНС, СПС и СРС против предлога 

Предлог закона о финансирању Војводине је неприхватљив за Владу Србије и СНС, изјавила је посланица те странке Александра Томић.

"Треба да разговарамо о финансирању Војводине, али овакав концепт је неприхватљив за СНС и владу која одговорно води ову државу", рекла је Томић у обраћању током расправе о предложеном закону у парламенту, који неће подржати ни СПС ни СРС.

Томић је рекла и да Војводина добија много више средстава од државе него што је то предвиђено, те да ће много више приходовати и од пројеката изградње гасовода Турски ток и пруге Београд - Будимпешта.

Посланик и лидер СРС Војислав Шешељ је рекао да та странка неће подржати закон те додао да је заццуђен што је на дневни ред стављен тај предлог.

Он је подсетио да је идентичан законски предлог 2016. године поднела посланица ДС Александра Јерков.

Посланик СПС Душан Бајатовић истакао је да је Војводина део Србије и да је и Чанку јасно да сепаратистички пројекти немају никакве шансе.

Он је истакао да аутономија Војводине мора да почива на Уставу и да и иначе не треба користити термине и захтеве тако да грађани Србије имају сумњу шта су политичке намере оних који их износе.

Бајатовић је рекао да судска, извршна и законодавна власт, војска, полиција па и пореска управа треба да остану јединствене, те истакао да је могуће успоставити неки средњи ниво власти на нивоу АП Војводина, али да то не сме да угрожава оно што би био императив од стране републике.

"Добро је да се прича о Војводини, јер они који се баве политиком знају да није добро да постоје отворена питања која 'висе у ваздуху", рекао је Бајатовић новинарима у парламенту.

Навео је да је за њих приоритетно питање КИМ, па статус Републике Српске и додао да дискусија о Војводини није лоша, међутим, поновио је да неће имати политички резултат већ поруке према јавности.

Пастор: Гласаћемо, надам се да нећемо бити једини

Посланик Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да ће та странка подржати Предлог закона о финансирању Војводине иако су, како каже, у праву они који кажу да тај закон у форми у којој је поднет није применљив.

"Да постоји политичка воља за усвајање предлога закона, ми бисмо поднели амандмане, али пошто је евидентно да неће, ми то нисмо учинили. Свакако ћемо подржати закон, надам се да нећемо бити једини и да ће и предлагач гласати за свој закон. Можда се ту нађе још неко", рекао је Пастор у пленумској расправи.

Пастор је захвалио Маји Гојковић што је на дневни ред уврстила предлог који је дошао из опозиције, наводећи да се то до 2012.године никада није догодило, а да се од 2012. године до данас то десило три пута.

За део опозиције која бојкотује рад скупштине расправа о овим предлозима представља фарсу.

"И то је ефекат нашег бојкота парламента. Почели су да читају наше законе, користе их као своје и очигледно спремни да о њима расправљају", рекао је посланик ДС-а Горан Ћирић.

Иако неће подржати предлоге велики број посланика пријавио се за расправу, па ће се дебата наставити и сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи