Опозиција о изрицању пресуде Караџићу

Посланици опозиције који бојкотују рад парламента различито су коментарисали предстојеће изрицање другостепене пресуде у Хагу првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Шефица посланичке групе "Нова Србија – Покрет за спас Србије" Санда Рашковић Ивић рекла је новинарима у парламенту да верује да Радован Караџић неће бити ослобођен.

"Сматрам да је Хашки трибунал показао двоструке аршине, да ослобађање и Рамуша Харадинаја и Насера Орића није допринело помирењу, јер ако имате само српске званичнике или генерале који су осуђени за нешто а на другим странама немате, онда ту нема помирења", истакла је Рашковић Ивићева.

Додала је да је владајућој Српској напредној странци "припала срећа", јер је хашко поглавље већ било затворено када су они дошли на власт, па нису морали да сарађују с Хашким трибуналом за ратне злочине.

Посланик ДС Горан Ћирић није желео да коментарише изрицање пресуде, и додао да је јасно да посланици Савеза за Србију неће имати исте ставове.

"Сачекаћемо пресуду, не бих је прејудицирао, иако можемо да претпоставимо. Изаћи ћемо са саопштењем и изјавама тек после пресуде", рекао је Ћирић.

Посланик Двери Драган Весовић рекао је да Двери никада не би изручиле ниједног Србина "лажном" Хашком трибуналу.

Истакао је да Србија има своје институције пред којима се, ако је потребно, могу спроводити процеси.

Самостални посланик Зоран Живковић рекао је да је деведесетих година несумњиво учињено пуно злочина према свим народима и у БиХ, Хрватској и Србији и да кривци морају бити кажњени без изузетка.

Оценио је да је Хаг начинио пропуст због тога што је Слободан Милошевић умро пре него што је добио залужену казну, али и тиме што му се није судило у Србији.

Важно је, истакао је Живковић, да грађани у региону не гурају под тепих ружну страну историје и не оптужују целе народе за геноцид и ратне злочине, јер се тачно зна ко је шта урадио.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу (наследник Хашког трибунала за ратне злочине) изрећи ће данас, након три године жалбеног поступка, другостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Изрицање правоснажне пресуде по жалбама хашког оптуженика Радована Караџића, заказано је за 14 сати и биће преношено са 30 минута одложено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи