Усвојена оставка Драгољуба Симоновића, протест испред Општине

Скупштина општине Гроцка изгласала је оставку досадашњег председника те општине Драгољуба Симоновића, чиме је званично престала његова функција. Нова председница општине је Живадинка Аврамовић. У току седнице испред зграде Општине протестовали су представници Савеза за Србију и присталице локалне власти.

Одборници су изабрали Живадинку Аврамовић за новог председника општине, а на предлог Аврамовићеве именовали су и новог заменика председника општине и 11 нових чланова општинског већа.

Аврамовићева је до данас обављала функцију заменика председника општине, а на то место изабран је Раде Иветић, који је претходно поднео оставку на функцију заменика председника Скупштине општине Гроцка.

Тајним гласањем за заменика председника Скупштине општине изабран је Миле Канаревић.

О именовању новог председника општине тајним гласањем одлучивала су 32 одборника, а њих 28 је подржало њен избор.

Скупштина општине Гроцка претходно је констатовала оставку досадашњег председника те општине Драгољуба Симоновића.

После усвајања одлуке о разрешењу Симоновића, одборницима се обратио председник Скупштине општине Стефан Дилберовић, који је захвалио Симоновићу на досадашњој сарадњи, истичући да је за време његовог мандата урађено много за општину Гроцка.

Како је рекао, обновљене су многе значајне институције које су, како каже, до 2012. године изгледале као шупе.

Дилберовић је изразио наду да ће ново руководство наставити путем развоја општине који је започео Симоновић.

Симоновић није присуствовао данашњој седници.

На почетку седнице усвојена је допуна дневног реда са предлогом о разрешењу Симоновића, будући да је он у понедељак на писарници Скупштине општине и формално поднео оставку.

Симоновић је раније изјавио да оставку подноси због ситуације у којој се налази, а сумњичи се да је наложио паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића.

Друго основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Симоновића и затражило казну од осам година затвора због подстрекивања три особе да запале имовину Јовановића 12. децембра прошле године.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора у којем је био од 25. јануара.

Осим Симоновића, оптужени су и Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, за које је тужилаштво предложило пет година затвора, као и Александар Михаиловић, за којег је предложена затворска казна од шест година.

Два табора на протестима

Лидери и присталице опозиционог Савеза за Србију разишли су се након једноипочасовног скупа испред зграде општине Гроцка, а нешто касније и грађани Гроцке и присталице локалне власти.

Током трајања седнице Скупштине општине Гроцка дошло је до оштрог вербалног сукоба између представника СЗС-а и окупљених грађана Гроцке и присталица локалне власти.

Они су добацивали "Бежите кући, лопови", "Ово је наша Гроцка", "Бошко, фашисто", "Ђиласу, лопове", док су присталице Савеза за Србију узвраћали са – "како вас није срамота, кућу су запалили".

Међу окупљенима су били политичари из Савеза Бошко Обрадовић, Јанко Веселиновић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, као и новинар Милан Јовановић, чија је кућа изгорела.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поновио је да ће, након Гроцке, где је смењен Драгољуб Симоновић, наставити протесте у свим местима у којима су намерни да смене локалну власт – у Брусу због градоначника у оставци Милутина Јеличића Јутке, и Суботици због градоначелника Богдана Лабана.

У том низу је, каже, и Пинк, као и општина Житорађа, у којој је, каже, нападнут човек који подржава Савез за Србију.

Милан Јовановић је на скандирање учесника контрамитинга "Идите кући, лопови", што је било упућено функционерима Савеза за Србију, рекао да би се и он радо вратио кући, али не може јер је изгорела.

Изразио је очекивање да ће Симоновић бити процесуиран не само због паљења његове куће већ и свих крађа које је, како каже, починио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво