Закон о финансирању Војводине после 10 година на седници парламента

На седници Скупштине Србије посланици расправљаће о Закону о финансирању Војводине и Резолуцији о покрајини. Та два документа нашла су се на дневном реду на предлог опозиционих посланика Лиге социјалдемократа Војводине. Влада није прихватила предлог Закона и резолуције. Председница Одбора за финансије Александра Томић рекла је за РТС да ће посланицима бити дозвољено да дају своја мишљења и предлоге који би можда довели у будућности до одређених административних усаглашавања.

Према Уставу из 2006. буџет Војводине износи најамње седам одсто републичког буџета. То питање требало је уредити законом најкасније до 2008. У међувремену су и републичке и покрајинске власти више пута најављивале закон, пребацивале одговорност са једних на друге.

Епилог је да ће се предлог Закона од финансирању Војводине после више од 10 година наћи на седници парламента.  

Александра Томић, председница Скупштинског одбора за финансије рекла је за РТС да овај предлог закона, на данашњој седници, има две димензије, политичку и административну.

"Политичка говори о томе да би одређена права грађана са одређених географских целина, као што су АП Војводина, одређни окрузи, локалне самоуправе имали већа права једни у односу на друге, а то значи да би ми требало да делимо интересе грађана према својим правима и обавезама - што ни Влада, ни скупштина већина, ни СНС која води ту већину не жели", рекла је Томићева.

Други административни део разграничења надлежности, кроз одвајање пореске управе, веће приходе, трансфере које се налазе на тој територији - забољављају се задужења, инвестиције, наплате пензија које иду искључиво на основу целовитости економско-фискланог система Србије и буџета Србије, каже Томићева.

Одговарајући на питање да ли то значи да је мишљење Владе одлучило исход гласања и пре самог гласања, Томићева каже да не само да је одлучило, већ је отворило расправу коју до сада десет година нико није отворио. 

"Дозволио је да ми као посланици дамо своја  мишљења и предлоге који би можда довели у будућности до одређених административних усаглашавања којима би грађани не само АП Војовидне, него и других региона - добили веће инвестиције али не и веће надлежности у делу обављања државних послова, каже Томићева.

Када погледамно димензију кршења Устава и када погледамо шта би довели овакви закони, а то је угрожавање и суспендовање Закона о буџету, Закона о финансијском систему Србије - онда долазите у ситуацију да не можете да прихватите оваква законска решења, примећује председница Одбора за финансије.

Потребно је да радне групе Министарства финансија разговарају са надлежним секретаријатима - да би грађани имали веће инвестиције, накнаде и трансфере, закључила је Томићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара