Састанак Вучића и Додика – "радови на ауто-путу почињу у јуну"

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком да су разговарали о важним питањима и сарадњи. Најавио је да ће конкретни радови на ауто-путу Београд–Бијељина–Сарајево, на секцији Кузмин – Сремска Рача, највероватније почети у другој половини јуна, око Видовдана.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Милорадом Додиком, истакао да Србија жели најбоље односе са БиХ.

Поручио је да Србија жели да помогне у програму подстицања инвестиција. Најављује и помоћ када је реч о стартаповима, подсећајући да је Србија већ уплатила 500.000 евра и наводећи да ће уплатити још толико.

"Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бањалуку да разговарам са малим привредницима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жели да помогне", нагласио је Вучић.

Понудио је помоћ и у опремању локација за привлачење инвеститора, као и подстицање пољопривредне производње кроз субвенције.

Вучић је рекао да ће Србија уложити 8.405.000 евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

"Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Кад то будемо платили, биће укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава", рекао је Вучић.

Председник Вучић је најавио да је жеља Србије да пружи помоћ кроз конкретне пројекте свакој општини у РС, општинама у Федерацији које то буду желеле, као и оним у којима не живи већинско српско становништво.

Реч је о обновама и изградњи домова здравља, домова за стара лица, вртића, школа, амбуланти, спортских дворана, дневних центара за децу са потешкоћама у развоју.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови Град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Кнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бијељину, Зворник, Братунац, Власеницу, Шековиће, Рогатицу, Источно Сарајево, Пале...

Вучић је рекао и да је на састанку било речи о политичким питањима у региону, наводећи да су се сагласили да је стабилност од кључног значаја за даљи напредак и развој.

Милорад Додик је захвалио председнику Србију што показује жељу да се помогне Републици Српској и додао да је сарадња између Србије и РС последњих година најконкретнија и најбоља. 

"Сматрам да је ово једна снажна подршка људима у Републици Српској. Идеја је да Србија буде присутна у свакој општини у РС. Ово је озбиљан новац и сигуран сам да ће се видети резултати", истакао је Додик.

Додик је навео да проблем границе остаје и даље нерешен, јер бошњачка страна има своје приступе, али, како каже, решење предложено у првобитној варијанти је за њега прихватљиво.

Истакао је да је Србија једна од најважнијих земаља у региону за стабилност и да се отворена питања решавају. 

Додик је рекао да је на састанку обавестио председника Србије о формирању власти у БиХ додајући да оне немају изборни легитимитет.

Подвукао је да постоји спремност са српске и хрватске стране, али да са бошњачке стране постоји опструкција како би се после избора "отргло оно што припада Србима".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво