Састанак Вучића и Додика – "радови на ауто-путу почињу у јуну"

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком да су разговарали о важним питањима и сарадњи. Најавио је да ће конкретни радови на ауто-путу Београд–Бијељина–Сарајево, на секцији Кузмин – Сремска Рача, највероватније почети у другој половини јуна, око Видовдана.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Милорадом Додиком, истакао да Србија жели најбоље односе са БиХ.

Поручио је да Србија жели да помогне у програму подстицања инвестиција. Најављује и помоћ када је реч о стартаповима, подсећајући да је Србија већ уплатила 500.000 евра и наводећи да ће уплатити још толико.

"Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бањалуку да разговарам са малим привредницима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жели да помогне", нагласио је Вучић.

Понудио је помоћ и у опремању локација за привлачење инвеститора, као и подстицање пољопривредне производње кроз субвенције.

Вучић је рекао да ће Србија уложити 8.405.000 евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

"Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Кад то будемо платили, биће укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава", рекао је Вучић.

Председник Вучић је најавио да је жеља Србије да пружи помоћ кроз конкретне пројекте свакој општини у РС, општинама у Федерацији које то буду желеле, као и оним у којима не живи већинско српско становништво.

Реч је о обновама и изградњи домова здравља, домова за стара лица, вртића, школа, амбуланти, спортских дворана, дневних центара за децу са потешкоћама у развоју.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови Град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Кнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бијељину, Зворник, Братунац, Власеницу, Шековиће, Рогатицу, Источно Сарајево, Пале...

Вучић је рекао и да је на састанку било речи о политичким питањима у региону, наводећи да су се сагласили да је стабилност од кључног значаја за даљи напредак и развој.

Милорад Додик је захвалио председнику Србију што показује жељу да се помогне Републици Српској и додао да је сарадња између Србије и РС последњих година најконкретнија и најбоља. 

"Сматрам да је ово једна снажна подршка људима у Републици Српској. Идеја је да Србија буде присутна у свакој општини у РС. Ово је озбиљан новац и сигуран сам да ће се видети резултати", истакао је Додик.

Додик је навео да проблем границе остаје и даље нерешен, јер бошњачка страна има своје приступе, али, како каже, решење предложено у првобитној варијанти је за њега прихватљиво.

Истакао је да је Србија једна од најважнијих земаља у региону за стабилност и да се отворена питања решавају. 

Додик је рекао да је на састанку обавестио председника Србије о формирању власти у БиХ додајући да оне немају изборни легитимитет.

Подвукао је да постоји спремност са српске и хрватске стране, али да са бошњачке стране постоји опструкција како би се после избора "отргло оно што припада Србима".

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 09:27) - Dragan [нерегистровани]

Put

Sta bi sa putem foca tjentiste brzo pade u zaborav ni traga od puta a nabraja se novo

(среда, 20. мар 2019, 03:10) - nb [нерегистровани]

Samo Sloga Srbina Spasava (CCCC)!

Ne zaboravimo da smo svi Srbi jedno, bez obzira gde zivimo. Gde god zive Srbi to je Srbija. Zato moramo pomoci i podrzavati jedni druge. Nasi neprijatelji vole da nas vide razjedinjene, posvadjane, slabe. Mi zelimo i moramo biti ujedinjeni!!!
Pozdrav iz CCCCanade.

(уторак, 19. мар 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska

Interesuje me koliko Republika Srpska ulaze u projekte u Srbiji Hvala

(уторак, 19. мар 2019, 19:24) - willi [нерегистровани]

zavrseni svi...

posto su u srbiji zavrseni svi autoputevi, ne preostaje nam nista drugo nego da pravimo u bosni crnoj gori i tako...

(уторак, 19. мар 2019, 19:16) - Dane [нерегистровани]

Zasto neprijavljeni

Pitam se zasto predsednik tolerise cak i neprijavljene proteste. Koliko ja znam to je protiv zakona. Mislim da nasilnicima treba jasno pokazati granice. I takodje mi nije jasno zasto ne hapse glavne vodje nasilnih demonstracija a pogotovo sto doticna trojica verovatno imaju i drugih grehova....

(уторак, 19. мар 2019, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

A

Мисле ли га икад завршити? Почети могу и ја.

(уторак, 19. мар 2019, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Bolje ikad nego nikad

Zamislite samo da se tek sada zapocinje nesto sto je trebalo da se radi pre 50 ili 100 godina. Pozdravljam predsenike zbog ovakvih ideja. Neka je sa srecom i samo napred. Prednosti se ni opisati ne mogu u ovako malom formatu. Veoma sam srecan i jos jednom sa odusevljenjem podrzavam ideju i da se sto pre sprovede u stvarnost.

(уторак, 19. мар 2019, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Jedno je sigurno...

ako Beograd (Srbija) izgubi Srbe preko Drine, izgubila je i sebe, to bi bio definitivno kraj za Srbiju .

(уторак, 19. мар 2019, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

obecanje

A kada cemo videti sudske tuzbe protiv tajkuna?Vucicu narod pamti i ceka na obecanje da ces i uhapsti one koji su opljackali Srbiju?

(уторак, 19. мар 2019, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Smor!

Pomozi Srbiji pre svega drugog!