СНС и Јединствена Русија продубљују партнерство

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић и секретар Генералног савета странке Јединствена Русија Андреј Турчак потписали су у Београду заједничку изјаву, којом се изражава спремност за продубљивање руско-српског стратешког партнерства у интересу народа двеју братских земаља, чије искрено пријатељство, како је констатовано, има дугу историју и прошло је искушење времена.

Заједничком изјавом, чије је потписивање обављено у присуству председника Српске напредне странке Александра Вучића, две странке се обавезују да ће и надаље наставити са развојем равноправне и узајамно корисне сарадње и јачати традиционално пријатељство народа Србије и Русије, саопштио је СНС.

Изражено је и опредељење за јачања стратешког партнерства Српске напредне странке и Јединствене Русије, укључујући одржавање билатералних међупартијских консултација и пословних форума, наизменично у свакој земљи, као и укључивање омладинских и других партнерских организација и удружења у ту сарадњу.

У документу се констатује да Србија, која спроводи уравнотежену међународну политику, ужива заслужени ауторитет далеко изван Балкана, о чему између осталог сведочи у фебруару успешно одржана Парламентарна скупштина Медитерана у Београду, као и предстојећа 141. Скупштина Интерпарламентарне уније која ће уз учешће парламентараца са свих континената бити одржана у октобру ове године у Београду.

Пресудан допринос оваквом међународном угледу Србије, како је истакнуто, несумњиво је дала политика, коју спроводе Скупштина, председник и Влада Републике Србије, а у којој Српска напредна странка има кључну улогу.

Значајан део заједничке изјаве посвећен је 20. годишњици агресије НАТО на СР Југославију, и констатовано је да је тим догађајем нанесен први разарајућ ударац систему безбедности и сарадње у Европи, који проистиче из Хелсиншког Завршног акта из 1975. године.

Стране су сагласне да војна агресија НАТО-а није донела жељену стабилност на Балкану, као и да је занемаривање принципа неуплитања у суверене послове држава довело до стварања зоне замрзнутог и потенцијално опасног конфликта на територији Републике Србије, на Косову и Метохији, те да су једностраним проглашењем Косова као независне државе битно и опасно прекршени принципи међународног права.

Две странке су, полазећи од заједничког приступа развоју билатералних односа, као и заједничког погледа на многе актуелне проблеме међународног живота, позвале све одговорне политичке снаге да граде међународне односе искључиво на бази основних принципа Повеље УН, укључујући и немешање у суверене послове независних држава и њихов територијални интегритет.

Две странке изразиле су спремност да координирају своје напоре ка међународним парламентарним и страначким платформама, и у том смислу нагласиле важност испуњавања споразума из Минска од стране свих потписница, чији је циљ решавање унутрашњег украјинског сукоба, и заједнички истакле неприхватљивост примене санкција без одлуке Савета безбедности УН.

Две странке, такође, заједнички осуђују било какве манифестације фашизма, неонацизма, расизма, ксенофобије, подстицања међуетничке и међурелигијске мржње, међународног тероризма, употребе информација и компјутерских технологија за непристојне и криминалне сврхе.

Обе стране подржале су иницијативу за одржавање међународне конференције у Београду посвећене актуелним проблемима безбедности и сарадње у Европи, уз учешће парламентараца, представника друштва и стручњака из земаља чланица ОЕБС-а, додаје се у саопштењу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

Protesti unutrašnja stvar?

Po ovome se ne bi reklo...