ПСГ осуђује хапшење учесника протеста

Покрет слободних грађана (ПСГ) осудио је "противуставно хапшење учесника протеста током викенда у Београду и даље понижавање већ увелико урушеног правног поретка државе, а све у циљу застрашивања грађана".

У саопштењу се наводи да је Прекршајни суд у Београду јуче по кратком потупку осудио Николу Драгосављевића (21) на 30 дана затвора због уласка у зграду Радио-телевизије Србије у оквиру протеста "1 од 5 милиона".

Како се наводи, судија је при доношењу пресуде ценила "паушалну службену белешку о обавештењу 'примљену од грађана' као адекватан и необорив доказ" и одбила да изведе доказ саслушањем сведока, који је предложио бранилац окривљеног, ценећи да ће довести до "одуговлачења поступка".

"У преводу – 'неко' је позвао полицију, рекао да је осуђени младић упао у зграду РТС-а и на основу тога је Драгосављевић добио затворску казну. Без преиспитивање пријаве, без утврђивања чињеничног стања, са бројним процесно-правним и материјално-правним недоследностима", истиче у саопштењу ПСГ-а.

Прекршајни суд је, како се доаје, за мање од једног дана прекршио многобројне гарантије –Европску конвенцију о заштити људских права и Устав Србије, те ускратио Драгосављевићу право на слободу, право на правично суђење и сигурност у казненом праву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи