Арсић: Односи Србије и Русије на историјски највишем нивоу

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић оценио је на састанку са замеником председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Андрејом Турчаком да су односи Србије и Русије на историјски највишем нивоу и да и даље напредују.

Арсић је нагласио да су билатерални односи у готово свим областима на највишем нивоу и подсетио да је Србија једна од земаља које нису увеле санкције Руској Федерацији 2014.године.

"То није била само политичка одлука, већ и жеља српског народа и такав став ни у једном моменту није доведен у питање", казао је Арсић.

Потпредседник скупштине је оценио да се сарадња на пољу економије развија, као и сарадња у области културе, науке и одбране, као и да се мали број земаља може похвалити таквом сарадњом какву са Руском Федерацијом има Србија.

Арсић се и овом приликом захвалио руским колегама на принципијелном ставу по питању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Потпредседник скупштине је оценио да Руска Федерација показује истинско пријатељство у односу на Србију, посебно поштујући међународно право и Повељу УН. Руског колегу Арсић је обавестио о континуираном опредељењу за војну неутралност Републике Србије.

Андреј Турчак је рекао да је Русија увек подржавала Србију, посебно током бомбардовања 1999.године, када је Савет Федерације осудио бомбардовање Србије, што је представљало акт агресије против једне суверене европске земље.

"Русија је била, јесте и биће уз Србију и даље ћемо унапређивати сардању на свим нивоима, иако су наши односи дубоки и историјски, а међупарламентарна сарадња на високом нивоу", рекао је Турчак.

Он је навео и да је Русији важан став Србије у погледу војне неутралности. 

Милован Дрецун, председник ПГП са Русијом и председник Одбора за КиМ, члан Одбора за одбрану и унутрашње послове и шеф српске делегације при ОДКБ рекао је да Србија и Русија своје односе треба и даље да унапређују, али и осавремењавају.

Дрецун је навео да се две земље суочавају са заједничким безбедносним изазовима и граде заједничке капацитете да им се супротставе, те поновио да Србија остаје војно неутрална, иако унапређује своје односе са НАТО кроз програм Партнерство за мир. 

Захвалио је Руској Федерацији на подршци коју пружа Србији у вез с КиМ, те подсетио да су групе пријатељстава у парламентима Србије и Русије потписале протокол о сарадњи, што је само корак у доприносу који парламентарци могу дати унапређењу економске сарадње двеју земаља и повезивању региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво