Вучић: Дијалог замрзнут противправним мерама

Наша обавеза је да покушамо да нађемо решење за Косово, неће бити ни лако, ни скоро, али до решења морамо да дођемо, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић примио је делегацију Европског савета за међународне односе, са којима је разговарао о односима Београда и Приштине, ситуацији у региону и Србији.

Председник Вучић је истакао да је дијалог замрзнут противправним мерама, које је Приштина увела на увоз српске робе, као и платформом о дијалогу, чиме су они онемогућили дијалог, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

"Увођење такси и изгласавање Платформе у приштинском парламенту је најбољи доказ да Приштина не размишља о дијалогу, већ о решењима која би могла да дестабилизују цео регион", нагласио је председник Вучић.

Он је навео да мере, не само да су противне ЦЕФТА споразуму, већ имају и веома негативан утицај на српску економију, додавши да наставак дијалога зависи од тога да ли ће Приштина повући таксе.

Вучић је упознао делегацију Европског савета и са чињеницом да Приштина није испунила једину своју обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина.

"Морамо доћи до компромисног решења. Ако неко мисли да Приштина треба да добије све, а Србија да изгуби све, то није компромис и то нећемо дозволити. Наша обавеза је да покушамо да нађемо решење. Неће бити ни лако, ни скоро, али до решења морамо да дођемо", истакао је председник Вучић.

Када је реч о ситуацији у Србији, председник Вучић је рекао представницима Европског савета да је Србија демократска земља и да је задовољан када људи могу слободно да протестују, без примене полицијске силе, што није случај у многим западним земљама, а посебно чињеницом што је држава показала поштовање према 1000 демонстраната.

Једини проблем јесте насиље, које ниједна демократска држава не може да дозволи, па неће ни Србија.

Представници Европског савета за међународне односе су навели да од наставка дијалога зависи стабилност региона и да би било неопходно што пре наћи дугорочно решење. Они бораве у Београду како би боље разумели изазове са којима се Србија данас суочава, регионалну динамику и оно што би Европска унија требало да уради како би убрзала и помогла реформске мере на Западном Балкану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво