Правници из Приштине: Споразум може да поништи Резолуцију 1244

Правници у Приштини сматрају да би евентуални споразум са Београдом могао да резултира поништавањем Резолуције1244 Савета безбедности УН о Косову.

Универзитетски професор Арсим Бајрами изјавио је да ће споразум Приштине и Београда бити подржан од ЕУ, али узимајући у обзир укљученост УН у питање Косова кроз Резолуцију 1244 Савета безбедности, "споразум би морао формално да поништи Резолуцију 1244 и замени је другом, која ће отворити пут за чланство у УН".

"На неки начин, ова резолуција би окончала међународну администрацију успостављену 1999. године и на неки начин послужила као признање независности Косова од стране држава чланица Савета безбедности", рекао је Бајрами.

Професор међународног права Африм Хоти рекао је, међутим, да верује да о могућем споразуму не мора да се расправља у СБ УН.

"Међутим, индиректно би такав споразум морао да буде формализован јер, без обзира на то да ли нам се то свиђа или не, Резолуција 1244 је на снази на Косову", рекао је Хоти.

"Промена свих ових околности може да се деси само у случају када је ова одлука поништена и усвојена другом одлуком која би одражавала садржај могућег споразума", додао је Хоти за РСЕ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара