Реaговања поводом блокаде зграде Председништва

Поводом данашње блокаде зграде Председништва реаговали су председница Скупштине Маја Гојковић, министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Златибор Лончар, Нела Кубуровић. Осуде и из Српске листе.

Председница Скупштине Србије Маје Гојковић најоштрије је осудила насиље.

"Фашистичким методама, нападом на медије и легитимне институције, желе да изазову хаос на улицама, а таквој ескалацији прибегавају очигледно свесни да губе подршку и оних грађана који су учествовали у протестима", саопштила је Гојковићева.

Председница Скупштине позвала је све надлежне органе да процесуирају и у складу са законом санкционишу све оне који су напали припаднике МУП-а и спроводили насиље и током упада на РТС и испред Председништва Србије

Лидер СПС-а и шеф дипломатије Ивица Дачић каже да су насилни упад у РТС, напади на полицију, покушај блокаде зграде Председништва Србије, показатељ да Савез за Србију насиљем покушава надоместити недостатак политичких идеја и народне подршке.

Дачић је за Танјуг рекао да је жалосно што на дан обележавања 15 година од погрома Срба на КиМ уместо да цео свет види јединствену српску осуду злочина за које нико никад није одговарао, Савез за Србију приређује слике насиља из Србије.

"Вучић је добио више од два милиона гласова на председничким изборима и да ли ико озбиљан заиста мисли да ће га срушити хиљаду људи на улици или насилним упадом у државне институције. Знају њихове вође да нема ништа од тога, али треба створити слику о политичкој нестабилности у Србији", рекао је Дачић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић, рекла је поводом данашње блокаде зграде Председништва, да је Србија демократска земља у којој се на власт долази на изборима, а не рушењем институција на улици.

Додаје да је сигурна да "нико у Србији не жели да се 17. март, којег се сећамо по албанском погрому над Србима на Косову 2004, памти и као дан када је Србин ударио на Србина".

Министар здравља Златибор Лончар оценио је да је у синоћним догађајима око и у РТС-у, као и на улицама Београда данас, цела Србија могла да види силеџијско понашање опозиционих лидера и њихових присталица, који су насилним путем хтели да руше правни поредак наше државе.

"Надлежни државни органи морају моментално и без изузетка да реагују на овакве и сличне појаве када појединци без икаквог легитимитета и подршке грађана Србије покушавају на вулгаран и силеџијски начин да угрозе правни поредак наше државе", рекао је Лончар за Танјуг.

Чланица Председништва СНС-а Нела Кубуровић каже да је данашња опсада зграде Председништва Србије у којој су учествовали Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Борко Стефановић и остале присталице СЗС, незапамћен терор над демократијом, институцијама и грађанима.

Кубуровићева их је у писаној изјави достављеној Танјугу упитала да ли су их на факултетима и свеучилиштима чијим дипломама машу учили да упадају, руше и уништавају туђу имовину и дрзавне институције.

Председник војвођанске владе и високи званичник Српске напредне странке (СНС) Игор Мировић осудио је синоћње и данашње насилничко понашање, блокирање институција и изазивање насиља у Београду, Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и других представника опозиције.

"Моторне тестере и вешала симболи су програма и циљева странака и појединаца који су својим деловањем у блиској прошлости нанели много штете нашој земљи. Њихово политичко деловање синоним је за плачкашку приватизацију, служење туђим интересима и у новије време насиље и мржњу према Александру Вучићу", навео је Мировић у саопштењу за јавност.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић осудио је окупљање и прављење обруча око зграде Председништва Србије, претње опозиције председнику Србије који је у том тренутку био у згради, напад на припаднике МУП-а, који су радили свој посао, као и окупљање демонстраната испред полицијске станице "29. новембар".

"Напад на председника (Александра) Вучића представља директни напад на демократски поредак Републике Србије, као и покушај да се насилним путем прекраја и поништва изборна воља грађана, што је недопустиво у блио којој држави Европе и света", истакао је Радојичић у саопштењу за јавност.

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић оценио је да оно што се дешавало синоћ и данас на улицама Београда ни "највећи непријатељ Србије, у најлепшим сновима није могао да замисли".

Београдски одбор СНС-а пружио је подршку Александру Вучићу.  

Симић: Спонтано окупљање у Митровици 

У Косовској Митровици, поводом нереда у Београду током данашњих демонстрација дела опозиције, Митровчани су се спонтано окупили, спремни да крену у главни град, како би, како каже потпредседник Српске листе Игор Симић, уколико је потребно бранили државне институције. 

"На данашњи дан када српски народ на Косову и Метохији обележава 15 година од страдања у погрому албанских екстремиста 2004. године уништавајући све српско пред собом, данас, и синоћ, имали смо прилике да видимо да петоколонаши у Београду покушавају да униште институције Србије и покушавају да окупирају легитимну и легалну власт, да преотму власт од народа зарад сопствених џепова и сопствених интереса", рекао је Симић 

Он додаје да Срби са Косова и Метохије већ 20 година знају како се бране и штите институције Републике Србије и Србија и истиче да су спремни да Србију бране и у Београду ако је потребно.

Милена Ивановић, удовица Оливера Ивановића, осудила је припаднике дела опозиције зато што су на данашњи дан, 15. годишњицу погрома над Србима на Косову, правили нереде у Београду, уместо да су одали почаст жртвама са Косова и Метохије.

"Док смо ми минутом ћутања одавали почаст косметским жртвама, ви сте урлали испред Председништва. Данас је 17. март!!! Срам вас било, нељуди", написала је Милена Ивановић на Твитеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи