Вучић о упаду у РТС: Насиљу је дошао крај

Председник Србије обратио се јавности из зграде Председништва. Говорио је о погрому Срба на Косову и Метохији и напретку земље, а већи део обраћања Александар Вучић је посветио упаду демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а. У позадини су се чуле пиштаљке демонстраната који су се окупили на Андрићевом венцу.

12.35 – Не мислим да смо данас даље од парламентарних избора него што смо били јуче, каже Вучић.

12.20 – Насиљу је дошао крај, сви који у насиљу учествују за насиље ће одговарати, истакао је председник. Како каже, 1.023 особе пробиле су све ограде око Председништва, где су се демонстранти данас окупили.

12.10 – Држава неће дозволити да насиљем угрожавате било кога, поручио је Вучић поводом упада у зграду РТС-а. Оштро је осудио уношење моторне тестере међу новинаре и рекао да је особа са тестером идентификована.  

Александар Вучић је ванредно обраћање јавности почео подсећањем на погром Срба на Косову и Метохији, 17. марта 2004. године.

"Данас се навршава 15 година од великог и страшног погрома које су косовско-метохијски Албанци уз подршку дела међународне заједнице повели против српског народа. То је резултирало рушењем и паљењем 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, школа, пошта, домова здравља. Протерано је укупно четири хиљаде и 12 Срба. Настрадало је 28 особа, а 954 је повређено. Међу њима 143-оје Срба и десетине припадника међународних снага", навео је председник.

Вучић је рекао да су избрисана и два села - Слатина и Свињаре.

"Покушавају данас на разне начине да оправдају тај тешки злочин против нашег народа и чини ми се и плашим се да уколико међународна заједница не покаже више објективности да ће Албанци наставити са тим", каже Вучић.

Данас, 15 година касније, наводи да је забринут за Србе на КиМ, јер није формирана Заједница српских општина, нити је ишта није учињено из Бриселског споразума. Са друге стране уведене су таксе и донета је платформа која је против дијалога.

"Република Србија ће штитити народ на КиМ, чувати свој народ на КиМ, уколико они који морају да чувају наш народ тај посао не обаве", рекао је Вучић.

Чини му се, наводи, да НАТО није добро разумео своју улогу. Да није разумео да је у складу са Резолуцијом 1244 њихов посао да заштите наш народ на сваком месту на КиМ.

Ми им, каже, шаљемо јасну поруку да желимо да разговарамо са њима. 

"Од њих очекујемо да реагују у сваком тренутку у ком наш народ буде угрожен. Уколико НАТО не буде у стању то да проведе у дело, има ко ће да заштити наш народ", додао је поредседник.

Према његовим речима ми желимо да наставимо дијалог и разговоре, зато што сматрамо да је компромис и дијалог најбоље решење.

"Плашим се да са таксама неки други кажу да неће дијалог. Тај дијалог желимо јер сматрамо да је постизање компромисног решења најбоље. Србија хоће дијалог, али је одлучна да сачува своје националне интересе", истако је Вучић.

"Србија неће дозволити насиље" 

Поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, Вучић је рекао да је држава месецима ћутала, али да неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога.

Председник је оштро критиковао уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса.

Полиција је, истиче, идентификовала особу која је носила тестеру, и, како каже, многе друге.

"Овакву врсту уцена у којој је – ми ћемо да вас бијемо а ви морате да нас слушате, то можете да радите у некој другој земљи. У демократској Србији то не можете да радите", каже Вучић.

Лидере опозиције који су учествовали у јучерашњем упаду у зграду РТС-а назвао је "фашистама" и "тајкунима".

"Није њима мета ни РТС ни неко други, мета им је тај који може у лице да им каже да су лопуже, тај који се не плаши да им каже шта су све опљачкали", рекао је Вучић.

Наводи да је отворено укупно 200 фабрика, погона, нових важних привредних објеката у Србији.

"И сам сам отворио 100-ти погон и мислим да тиме можемо да се поносимо. И ја се тиме поносим. То су резултати нашег рада", навео је председник.

Како је рекао, они други могу да се поносе затварањем фабрика и дебљином новчаника.

"То ми је најсмешније - 'Вучићу лопове' вичу они који су украли 500 милиона евра. То не могу да разумем", тврди Вучић.

Према његовим речима, Србија неће дозволити да се насиљем угрожава било ко.

"Сви они који мисле да силеџијством, насиљем, физичким нападима на људе могу да остваре политичке резултате грдно се варају", истакао је Вучић.

Србија је, наводи, дозвољавала протесте, и пријављене и непријављење.

"Све пуштамо док не дођу до насиља. Апсолутно све. Синоћ је у 'пику' било 1.584 човека. У овом тренутку их је, колико сам обавештен, мање од тога", рекао је Вучић.

Каже да Ђилас, Вучић и Јеремић знају да је завршена истрага о пословима тајкуна. И да због тога очекују да ће то код свих људи да пробуди страх и панику.

"Бука је велика, јер они морају да се врате на власт, да би могли да пљачкају", наводи Вучић.

Каже да не осећа страх, јер може да изгуби само живот.

"Ја немам 500 милиона евра, а ја ћу да се борим за Србију. Не плашим се батинаша, јер знам да је мој посао да Србију браним од тајкунских силеџија и фашистичких батинаша", рекао је председник.

Према његовим речима, у Приштини је синоћ у 22.15 главна вест била да је Ђилас претучен, а само је, каже Вучић, он тукао људе, док њега нико га пипнуо није.

Каже и да је мислио да се Харадинај шали кад је рекао да ће да га сруши с власти, а сад види да има озбиљне сараднике.

"Али, наишли су на тврд орах. И уопште их се не плашим. Мета им је тај који им у лице каже шта су опљачкали, и мета сам ја што Србија није више онако сиромашна, зато што је Србија економски и војно и на сваки други начин неупоредиво јача", истакао је Вучић.

Истакао је да нико није одржао конференцију у оваквим околностима. Тиме је желео, како је навео, да покаже, да страх не сме да постоји од хулигана и батинаша.

"Сви који су учествовали у насиљу, и синоћ и било кад у будућности, одговараће пред законом", рекао је Вучић.

Замолио је људе који другачије мисле, да не помисле да их они који их уводе у насиље не користе за своје политичке потребе.

Поручује им да могу да протестују и да иду на изборе, да гласају, али да насиље у Србији није дозвољено.

"Из Србије послата лоша слика"

Поносан је, каже, на полицајце који свакога дана штите нашу децу, хапсећи нарко-дилере.

"Честитам њима који су синоћ, уз много стрпљења извели Обрадовића, Јеремића и Ђиласа", рекао је Вучић.

Поручио је да оваква дешавања угрожавају инвестиције.

"Њих то не интересује. Мене занимају инвестиције за Србију, а не то како ће неко да буде богат. Мислим да је веома важно да људи у Србији знају шта се дешава. Да никада нећемо дозволити да мањина од пет или 10 хиљада људи управља Србијом, зато што је насилна", тврди Вучић.

"Из Србије послата слика коју ми не желимо да шаљемо", рекао је Вучић.

Новинарима РТС-а поручио је да могу да се осећају безбедно и да ће моћи слободно да раде у својој згради.

"Србија ће очувати стабилност и немате чега да се плашите. Макар ја страдао. Молим полицију да заштити новинаре. Ја овде немам полицију. Имам само своје обезбеђење, које чине кобре, њих је мало, али ми нећемо да бежимо, ни они ни ја", навео је Вучић.

Навео је и да је добио информацију да се народ на Косову и Метохији окупља, јер жели да крене у Београд да га брани.

"Нема потребе да ме брани било ко. Никада неће фашистички лидер Бошко Обрадовић и тајкун Драган Ђилас владати овом земљом", рекао је Вучић и додао да је насиљу дошао крај.

Сви који у насиљу учествују за насиље ће одговарати, рекао је Вучић.

"Србија је уређена земља, и Србија ће у складу са свим принципима умети да на то одговори", нагласио је председник. 

"Боље 200 нових фабрика, него 3.000 уништених"

Поновио је да је спреман да разговара са свим грађанима, али да са представницима опозиције неће да разговара, чак ни сада, када му је, како каже, живот угрожен.

Видим, каже, колико су нам беде оставили, и шта смо све морали да поправимо.

"Да ли је боље 200 нових фабрика од три хиљаде уништених. Ја мислим да је боље да имамо отворен Народни музеј и позориште 'Бора Станковић' у Врању, него да немамо. Али, то је питање аргументације", изјавио је Вучић.

Више пута је поновио да може да разговара са свим политичким иницијативама, али да неће са "фашистом".

"И то вам с поносом говорим. Силеџијама да се додворавам? Нећу да се рукујем са њима. Са тајкуном Ђиласом који је украо 500 милиона евра – нећу да се рукујем", навео је Вучић.

На питање новинара да ли ће бити ванредних парламентарних избора, Вучић је одговорио:

"Не мислим да смо данас даље од ванредних парламентарних избора него што смо били јуче".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво