Вулетић: Држава мора да спречи да јавни сервис буде изложен насиљу

Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић каже да држава мора да учини све да не дозволи да установа као што је јавни медијски сервис буде изложена онаквој врсти напада, као што је био синоћ приликом упада у зграду РТС-а.

Владимир Вулетић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће Управни одбор у току дана издати саопштење поводом насилног упада у зграду јавног медијског сервиса.

"Не сме се дозволити да јавнни медијски сервис буде полигон за насилне политичке борбе или било шта што има везе са насиљем. Јавни медијски сервис је једна од централних културних установа Србије, централно место где треба да се води диајлог, али никако место где треба да се насиљем решавају проблеми", каже Вулетић.

Истиче да је синоћни упад преседан у новијој политичкој историји.

"Било је таквих догађаја раније, али сви морамо да осудимо било какав покушај да се на уређивачку политику утиче насиљем. Многи могу бити задовољни и незадовољни како РТС извештава, минутима које имају у емисијама РТС-а, али замислите какда би свако ко је незадовољан колико РТС покрива њихове активности, било да је реч о таксистима, малинарима – покушао да насилно уђе у студио. То би било недопустиво", истиче Вулетић.

Према његовим речима, у јавности се погрешно поима шта је заправо јавни медијски сервис.

"То није јавна површина на којој свако може да ради шта му пада на памет и да се понаша на начин на који су се понашали синоћ представници опозиције", поручује председник Управног одбора РТС-а.

Пређена црвена линија 

Није желео да коментарише да ли је упад био спонтан или не, истичући да је то сада небитно а да би било каква прича о томе била нека врста реалтивизације.

"Битно је да постоји црвена линија да нико не може да улази на јавни медијски сервис и да тражи да уређује политику уместо уредника", каже Вулетић и истиче да Управни одбор одувек инсистира на независности уређивачке политике.

Поручује и да је полиција синоћ спречила да оно што се догодило прерасте у озбиљнији проблем.

"Држава мора да учини све, пре свега мислим на полицију, да не дозволи да установа као што је јавни медијски сервис буде изложена онаквој врсти напада", наглашава Вулетић.

Поручује да нико не сме да улази и да насилно покушава да уђе у програм.

"Ако хоћемо демократско друштво, онда морамо да јавни медијски сервис, на којем можемо имати овакве или онакве примедбе, учинимо потпуно независним", рекао је Вулетић.

Коментарисао је и критике на рачун РТС-а што није емитовао демонстрације, док је трајао упад у зграду.

"Биле су страшне сцене... Видео сам пуне ходнике, претпостављам да није било ни техничких могућности да се било шта емитује", рекао је Вулетић.

Напоменуо је, међутим, и да преношење насилних активности може представљати неку врсту афирмације. Као пример, навео је снимке терористичког напада на Новом Зеланду, који су уклоњени са друштвених мрежа.

"Мислим да је крајње проблем да се у току насилних активности тако нешто афирмише", каже Вулетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво