Демонстранти изгурали обезбеђење РТС-а, разбијена стакла и оштећен аутомобил

Током синоћног упада демонстраната у зграду РТС-а није било повређених радника јавног сервиса. Демонстранти су били на свим спратовима, као и на крову зграде. Један од њих је кроз зграду јавног сервиса шетао са моторном тестером у руци. Штета је причињена на улазним вратима и прозорима који су сломљени, а оштећено је и једно возило. Шеф обезбеђења каже да су покушали да зауставе демонстранте на улазу, али да су их они изгурали.

12.10 – Држава неће дозволити да насиљем угрожавате било кога, поручио је Александар Вучић на ванрендој конференцији за новинаре поводом упада демонстраната у зграду РТС-а. 

10.50 – Управни одброр саопштио је да РТС као јавни медијски сервис не сме да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера.

08.10 – Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић каже да држава мора да учини све да не дозволи да установа попут јавног медијског сервиса буде изложена оваквој врсти напада.

07.20 – На власт се не долази са фантомкама и моторним тестерама, поручио историчар Немања Старовић.

07.10 – Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић каже да ће тражити осуду међународних удружења новинара. Оно што су лидери опозиције урадили синоћ показује да не желе слободан РТС, истиче Радомировић.

Група демонстраната "Један од пет милиона", предвођена лидером Двери Бошком Обрадовићем, је синоћ око 20 часова упала у зграду Радио-телевизије Србије, где су им се придружили лидери још неколико опозиционих странака.

Демонстранти су у зграду ушли са моторном тестером, ходнике су излепили тракама, а сломили су и стакло на улазним вратима и прозорима унутар зграде.

Руководилац службе обезбеђења РТС-а Горан Најдановић каже да демонстранти сваке суботе долазе до улаза у Таковској улици, где излепе зграду и одрже перформанс, а да је синоћ тамо ушао и њихов камион.

"Све је било мирно, а онда сам добио позив од колега у Абердаревој. Када сам сишао доле, гомила људи већ је била на улазу. Почели смо да се убеђујемо, да им објашњавамо да то није начин. Стали смо на врата да их спречимо, међутим Бошко Обрадовић и остали су кренули, изгурали су нас. Ја сам наложио да се позове полиција", каже Најдановић.

Око 100 људи ушло је у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

"Срећом, нису знали где се студио налази и ту су слутали, убеђивали смо се и јурили по ходницима. Били су у деску, где су разговарали са дежурнима", каже Најдановић.

Истиче да је ситуација била веома напета.

"Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику", наводи шеф обезбеђења.

До физичког инцидента дошло је када су демонстранти кренули да траже студио, како би се директно укључили у Дневник. У томе су покушали да их спрече припадници обезбеђења и уредници, које су ови изгурали.

"Полиција је дошла за око пола сата. Нису интервенисали већ су ушли у зграду и почели преговоре да изађу мирним путем. То је трајало све до 21 час... Они су се бунили, полиција их је опоменула, упозорила да изађу. Пошто нису хтели, полиција је полако кренула једног по једног да изводи из зграде", каже Најдановић.

Неки од њих покушали су поново да уђу, али им није дозвољено јер је полиција направила живу ограду. Протест је настављен испред доњег улаза у Абердаревој улици.

"Око тог улаза је била велика група људи, ту су направили штету – поломили наш аутомобил и бацали ограде", каже шеф обезбеђења РТС-а.

Демонстранти су окупирали РТС више од четири и по сата. Генерални РТС-а Драган Бујошевић поручио је да запослени нису могли да раде свој посао и извинио се гледаоцима.

Извинио се и запосленима који су у тренутку упада били у згради.

"Ми, а ни држава нисмо омогућили да нормално раде свој посао, онако како заслужују", рекао је Бујошевић.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је синоћ на ванредној конференцији за медије да је ухапшена једна особа, због напада на полицајца.

Истакао је да је без превелике употребе силе полиција заштитила запослене на РТС-у и да је, поштујући закон, успоставила јавни ред и мир у згради.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво