Вучић у Борском округу: Кинези улажу две милијарде евра

Председник Србије Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије" обиласком Борског округа. Посетио је погон топионице бакра "Циђин Бор", Рогљево, Неготин, Кладово и Ртково. Вучић је истакао да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.

Кинеска компанија "Циђин" ће у РТБ "Бор" само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра, рекао је Александар Вучић, у оквиру обиласка Борског округа.

Тиме ће се, рекао је Вучић у Бору, шестоструко повећати производња у наредних шест година, а највећи део тог новца биће намењен управо за РТБ "Бор".

"Очекујемо да за шест година производња буде већа – троструко овде у (РТБ) 'Бору' и још 80.000 тона буде производено у 'Тимоку' (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шеструко већа производња него што смо имали раније", истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра "Циђин Бор".

Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ "Бору" уверавали како смо чудесне помаке направили, али да је после, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.

"То је требало да урадимо још пре 15 година, онда би источна Србија изгледала много другачије. Желим да вас замолим да радите вредно и борите се за своје породице. Имам апсолутно поверење у кинеске пријатеље, као што и они имају поверење у наше раднике", поручио је Вучић.

Истакао је да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.

"Хвала вам што сте препознали значај тражења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу 'Бор' може да иде напред и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће држава увек помоћи кинеским пријатељима да пронађу најбржи развојни пут за опстанак нашег народа у Бору и читавом истоку Србије.

"Хвала што сте увек били уз свој РТБ 'Бор' и што чувате овде своја огњишта", додао је Вучић.

Вучић је претходно у разговору са руководством компаније "Циђин мајнинг груп" и "Циђин Бор копер" истакао да је у протеклих неколико година између Србије и Кине потписано и реализовано много пројеката.

"Али очекујем да их буде још више. Ово је прекретница за РТБ и компанију 'Циђин', али и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у 'Бору' остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија", рекао је Вучић. 

Председник Вучић је навео да кинеска компанија разматра могућност о преузимању рудника Леце код Медвеђе.

Кинеска компанија "Циђин" је средином децембра прошле године званично преузела Рударско-топионичарски басен (РТБ) и уплатила 350 милиона долара.

"Уложићемо у развој виноградарства и винске индустрије"

Председник Вучић најавио је, током посете Рогљевским пимницама, да ће пет до седам милиона евра ускоро бити уложено у тај крај како би се подстакао развој винске индустрије и унапредила туристичка понуда.

"Договорили смо се да уложимо између пет и седам милиона евра. Део новца ће бити обезбеђен за десет дана, а нешто за два месеца", рекао је Вучић у Рогљеву.

Како је рекао, то је огроман новац који ће бити уложен у крај између Рајачких и Рогљевских пимница, како би се места спојила путем у дужини од осам колиметара, уредила одморишта, направио вински и виноградарски музеј.

"Да направимо овај део специјалном туристичком тачком и да уложимо огроман новац како бисмо сачували људе, јер је то највећи проблем", указао је председник Србије.

Како је рекао, људи одлазе, а нико се не враћа, иако у том крају земље има много потенцијала.

"Али џаба нам је то кад немамо никога. Зато ћемо брзо убацити велики новац", рекао је Вучић.

Истакао је да у Србији има четири или пет крајева са добром земљом и погодним климатским условима, а да је крај око Неготина један од тих. Вучић је указао и да винска индустрија константно расте.

"Док производња пива и вискија пада, свуда у свету па и у Србији винска индустрија константно расте", рекао је Вучић.

У разговору са винарима тог краја, рекао је да је упознат са тим да су раније имали мале површине за садњу и да је, уз уложених 60 милиона динара, спроведена комасација, односно укрупњавање пољопривредних парцела на четири дела општине, како би се омогућило да раде, имају више винограда и, самим тим, већу производњу.

"Променићемо изглед Неготина и околине"

Вучић је најавио да ће бити обновљене две деонице пута Неготин–Зајечар, у дужини од 12,5 километара.

"Радићемо путеве у овом крају. Две деонице које су лоше на путу Неготин–Зајечар, од 12,5 километара већ су у плану. Тако да ће све да изгледа као писта", рекао је Вучић новинарима након обиласка Рогљевачких пимница код Неготина.

Он је навео да ће у наредном периоду бити уложено пет до седам милиона евра у крај између Смедовачких, Рогљевачких и Рајачких пимница, где ће бити уређени путеви, одморишта и ауто-паркови.

Такође, истакао је да Рајац свакако добија водовод и канализацију, а да ће се затим радити и пројекат за Рогљево и за Смедовачке пимнице.

"Променићемо изглед овог дела Неготина. Покушавамо да део људи остане овде, да живе и да могу да зарађују. То није био случај у претходних 70 година", рекао је Вучић.

Констатовао је да је крај који је посетио веома леп, али сиромашан, те да су улагања неопходна.

"Ја ћу доћи за четири-пет месеци да обиђем све и видим шта смо урадили и направили. А видеће се шта смо овде урадили и како ће Бор изгледати, а како је изгледао до пре неког времена", рекао је Вучић. 

Обилазак завршних радова на згради Дома за децу у Неготину

Председник Србије обишао је у Неготину завршне радове у Дому за децу и омладину "Станко Пауновић", у које је уложено око 33 милиона динара.

Вучића су испред установе дочекали председник општине Неготин Владимир Величковић и в. д. директора Дома Надица Васић.

Васићева је навела да је за реконструкцију установе Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила је око 30 милиона динара, а Општина Неготин 2,6 милиона.

У првој фази радова, који су почели у јулу прошле године, обновљена су три објекта и замењена јавна расвета у дворишту, а тренутно се приводи крају санација и адаптација главне зграде која је намењена за боравак деце ометене у развоју. 

Изградња брзе саобраћајнице од Пожревца до Доњег Милановца

Александар Вучић обишао је реконструисане зграде Основне школе "Вук Караџић" у Кладову.

Вучићу су добродошлицу пожелили председник општине Кладово Саша Николић, директорка школе Гордана Јовановић, запослени и деца.

Председник Србије је најавио да би у марту 2020. године требало да почне изградња брзе саобраћајнице од Пожревца до Доњег Милановца.

Вучић је, обраћајући се грађанима у Кладову, рекао да ће се тако тај део Србије повезати са ауто-путем код пожаревачке петље, као и да ће се за две и по или три године градити и наставак брзе саобраћајнице од Доњег Милановца до Кладова.

"Пројекат за део од пожаревачке петље до Доњег Милановца ће бити готов до краја године, тако да би у марту наредне године могли да кренемо у изградњу брзе саобраћајнице. Остаће нам само део од Доњег Милановца до Кладова, за који мислим да кренемо да радимо за две и по или три године", навео је Вучић.

Нагасио је да ће тако имати бољу везу са Београдом и да ће сви моћи да дођу брже до тог дела Србије и обиђу тај "бисер на Дунаву". 

"Да можемо да покажемо целом свету шта имамо и да ви можете да живите боље", додао је Вучић. 

Вучић је рекао да ће бити уложене десетине милиона евра у источну Србију.

"Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски, Тимочки округ... да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност", рекао је Вучић.

Председник је навео и да ће бити урађен пут Кладово – Брза Паланка, дуг око 23 километра, у који ће бити уложено 1,37 милијарди динара и да ће тај пут бити "као писта", као и да ће коначно бити завршен мост ка Милутиновцу.

Биће проширен и Спортски центар "Језеро", а средства ће бити уложена и у уређење Тврђаву и летњу позорницу. 

"Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово", рекао је председник. 

Иначе, за комплетну реконструкцију школе у Кладову Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила је више од 150 милиона динара.

Обновом су обухваћене све три зграде школе – зграда за ученике од првог до четвртог разреда, зграда за ученике од петог до осмог разреда у којој су смештене Музичка школа и Школа за децу са посебним потребама, као и зграда у којој је фискултурна сала.

Школа је основана 1835. године, а садашњи назив носи од 1965. године. Школа располаже учионицама и кабинетима за извођење наставе, три информатичка кабинета, медијатеком, библиотеком...

Након посете Кладову, Вучић је посетио Ртково где је обишао домаћинство Николе Вербункића.

Председник је имао прилику да види производе које је породица Вербункић направила од воћа и поврћа из своје баште – слатко, компот, ајвар, а пробао је и домаћу ракију.

У разговору са окупљенима, Вучић најавио је да ће бити обновљен пут Кладово–Ртково, за шта ће држава из републичког буџета дати 75 милиона динара, а остатак средстава издвојиће "Путеви Србије" из сопственог буџета. 

Кампања "Будућност Србије" почела је 7. фебруара, а циљ председника Вучића је да грађанима представи шта је до сада урађено и шта су будући планови, али и да чује сугестије и примедбе грађана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво