Сурои: Бомбардовање СРЈ је могло да се избегне

Током преговора о Косову у Рамбујеу и Паризу било је јасно да ће уследити војна интервенција ако се не дође до мира и споразума, изјавио је један од тројице главних албанских преговарача, у Рамбујеу, Ветон Сурои.

"За обе стране било је очигледно да ће уследити бомбардовање као финалана консеквенца, ако се до мира и уговора не дође због Београда", рекао је Сурои за Танјуг две деценије након почетка мировне конференције у Паризу.

Пришитниски публициста, међутим, сматра да се војна интервенција могла избећи.

"Бомбардовање се могло се избећи, оно је било најгора опција. Милошевић је имао маневарски простор да учни нешто што је било могући договор о транзиционом путу који би у мирном оквиру довео до успоставе добросуседских односа Србије и Косова", казао је Сурои.

Сурои који је са Ибрахимом Руговом и Хашимом Тачија чинио окосницу преговарачког тима, рекао је да је као директни учесник у разговорима у Француској, видео да није постојала воља Београда.

"Сама чињеница да Милошевић није био у Рамбујеу говори о његовом несуделовању у решавању проблема", рекао је Сурои.

Сурои је такође рекао и да досадашњи процес у Бриселу преговора није дао жељене резултате, те да је боље да се овакав какав је прекине, него да се траљаво настави и при том очекује решење.

"Обе стране морају бити много абмбициозније, озбиљније и конструктивније и морају бити и много инветивније и наћи оквир који ће водити ка завршавању конфликта и трајном миру", рекао је он и додао да се тај незаврсени конфликт одражава на животе и развој богатог демократског друштва.

Скуп у Паризу , последња рунда преговора о Косову почела је 15. марта 1999. године, а окончан неуспехом после свега четири дана. Две делегације су 18. марта потписале различите споразуме.

Делегација косовских Албанаца потписала је споразум који су понудили међународни преговарачи, док је државна делегација Србије потписала сопствени предлог политичког споразума - Споразум о самоуправи на Косову и Метохији.

Специјални изасланик САД Ричард Холбрук, 22. марта у још једном покушају није успео да убеди тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића да прихвати споразум о Косову и размештање страних трупа у покрајини.

Два дана касније, 24. марта, НАТО-а је започео бомбардовање СР Југославије, што је после 78 дана резултирало повлачењем југословенских снага са Косова и успостављањем привремене администрације Уједињених нација у покрајини.

број коментара 0 пошаљи коментар