Фабрици: Нема промене формата дијалога Београда и Приштине

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је став Европске уније јасан и да нема промене формата у дијалогу између Београда и Приштине.

Сем Фабрици је, одговарајући на питање да прокоментарише "позив известиоца ЕП за Србију Дејвида Макалистера да се Русија и САД укључе у дијалог", рекао да је став ЕУ врло јасан - да је Унија ту да потпомогне дијалог између две стране и да то ради по мандату који је добила од Генералне скупштине УН.

"Значи, нема апсолутно никакве промене формата. Оно за шта се ми залажемо јесте да се постигне правно обавезујући одржив споразум, у складу с међународним правом. То је рекла и висока представница Федерика Могерини у УН. Додала је да, између осталог, очекује од чланица УН подршку том споразуму, када он буде био донет", рекао је Фабрици.

Макалистер је недавно рекао да ЕУ намерава да остане посредник у дијалогу Београда и Приштине, али и да има смисла да Русија и САД буду укључене у политичку дебату о томе како кренути напред.

Фабрици је, на питање како је могуће да Приштина и даље не укида таксе на робу из централне Србије, подсетио да је ЕУ од почетка тражила укидање такси које не доприносе дијалогу и да би тај једнострани чин морао да се суспендује да би дијалог могао да се настави.

"То је и Могеренијева рекла у Њујорку и подвукла да је потребно да се постигне правно обевезујући споразум у складу с међународним правом", рекао је Фабрици.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 15:04)
Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

EU radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine UN.

Pa pošto nisu uspeli 5 godina da dogovoreno i od njih potpisan dogovor o ZSO uspostave trebali bi jasno da kažu da su zakazali,daju ostavke i sve vrate u UN. Tako se radi u demokratskom društvu.

(петак, 15. мар 2019, 14:50)
anonymous [нерегистровани]

Najvaznija stvar nije recena

Ako se radi po UN rezoluciji onda misiju finansira UN to je najvaznije i da sto duze traje da bi se izvuklo sto vise novca. A lokalni politicari to nemogu da kuze i misle na sasvim druge stvari, ko placa sva putovanja i ostale troskove i rezije, svakodnevno dolaze delegacije i pisu se izvestaji koji se podnose UN-u i to je to nisu oni ludi zasto bi EU to finansirala, danas se nista ner adi dzabe.