Случај "Гуленисти" – Турска амбасада у Приштини одговорила САД

Амбасада Турске у Приштини сапштила је став турске владе о прошлогодишњој депортацији шест турских држављана са Косова, осумњичених за припадност организацацији ФЕТО исламског проповедника Фетулаха Гулена, реагујући на изјаву америчке амбасаде у том граду да је протеривање изведено "без одговарајућег процеса".

РТК2 на српском језику преноси да је у објави турске амбасаде на фејсбуку цитиран портпарола Министарства спољних послова Турске који је рекао да турске власти постижу "конкретне резултате у борби против ширења ФЕТО терористичких организација изван Турске".

"Све је очигледније да ова организација представља озбиљну претњу не само Турској, већ и земљама у којима она делује. Позивамо наше партнере и савезнике на пажљивији приступ, уместо да покушавају да блокирају наше мере против ФЕТО", поручио је портпарол.

Наводи се да је реакција Анкаре уследила након изјаве амбасаде САД у Приштини, у којој се каже да је "прошла година од када је Косово протерало шест турских држављана без одговарајућег процеса, тврдећи да су они угрозили националну сигурност".

САД су у тој изјави позвале институције Косова да захтевају пуну одговорност од било кога ко је прекршио закон и подсетио косовске лидере да "безбедносне институције треба да делују само у оквиру својих уставних овлашћења".

број коментара 0 пошаљи коментар